Kleurrijke stad

Nijmegen en haar buitenlandse inwoners

In 1961 kwamen 33 Griekse mannen (tijdelijk) in Nijmegen werken. Dit waren de eerste gastarbeiders. Ze gingen aan de slag in de kunstzijdespinnerij Nyma. Nijmegen had op dat moment veel extra werknemers nodig. De mannen werden dan ook met open armen ontvangen. In 1965 werkten al meer dan 600 gastarbeiders in Nijmegen.

Veel inwoners van Nijmegen zijn geboren buiten Nederland. Rond 1960 waren dit vooral Duitsers en mensen uit voormalig Nederlands-Indië. In de jaren zestig en zeventig nam het aantal buitenlanders toe. Ze kwamen steeds vaker uit Griekenland, Spanje, Italië, Turkije en Marokko. In het begin waren dit vooral jonge mannen zonder diploma. Zij gingen werken in fabrieken als ASW, Philips, Dobbelmann en de slachterijen in Cuyk. Ze woonden vaak in vervallen huizen in de wijk Bottendaal.

In de jaren zeventig ging het slecht met de economie. Veel bedrijven moesten sluiten en de gastarbeiders werden ontslagen. Toch wilden de meesten niet meer terug naar hun geboorteland, bijvoorbeeld omdat ze vrouw en kinderen hadden laten overkomen. Turken en Marokkanen hadden inmiddels verschillende moskeeën geopend, zoals aan de Vondelstraat, de Graafseweg en de Pastoor Zegersstraat.

In de jaren zeventig en tachtig kwamen Surinamers en Antillianen in Nijmegen wonen. En vanaf de jaren negentig telde Nijmegen ook steeds meer asielzoekers, vooral uit Irak en uit Afrikaanse landen. Toch vormen Duitsers op dit moment nog steeds de grootste groep buitenlanders.


  • Nijmegen

  • Werk

  • 1950-2000

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl