Zwarte Boer

1615

De geschiedenis van De Zwarte Boer gaat eeuwenlang terug. In 1615 wordt voor het eerst melding gemaakt van boerderij ‘De Zwarte Boer’. Het bevindt zich op het kruispunt van oude hessenwegen. Voor de postkoetsen is het een plek om een tussenstop te maken. De Zwarte Boer doet ook dienst als herberg.

Door de komst van de Zuiderzeestraatweg in 1830 vervalt de dienst van de postwagens. De boerderij wordt de belangrijkste bron van inkomsten en de herbergfunctie blijft. In het begin van de twintigste eeuw krijgt de uitspanning meer en meer een horecabestemming.

Pleisterplaats/poststation

De geschiedenis van de eeuwenoude uitspanning De Zwarte Boer gaat terug naar het jaar 1615. Het prachtige pand, van oorsprong een boerderij, op landgoed Leuvenum staat toen al bekend als pleisterplaats/poststation. In die tijd is het gebruikelijk dat een boer eveneens herbergier is. De Zwarte Boer bevindt zich op het kruispunt van de oude hessenwegen Harderwijk-Deventer, Amersfoort-Zutphen en Putten-Zwolle. De postkoetsen met personenvervoer maken een tussenstop bij De Zwarte Boer. De paarden worden verwisseld, brieven en pakjes worden overgedragen. Ook de koetsiers komen even bij van een lange rit. Elkaar even bijpraten en wat eten en drinken om vervolgens hun rit voort te zetten. Lekker overnachten in de bedstee voor wie het kan betalen.

Verval van postfunctie

Door de aanleg van de Zuiderzeestraatweg in 1830 tussen Amersfoort en Zwolle vervalt al gauw de dienst van de postwagens via Harderwijk richting Deventer. Het gebied vereenzaamt. De boerderij wordt de voornaamste inkomstenbron en blijft een herberg. De populariteit van het gebied neemt in 1859 weer toe door de aanleg van een grindweg vanuit Harderwijk richting Elspeet.

Horecabestemming

Het pand krijgt steeds meer een horecabestemming. De grindweg wordt in 1931 geasfalteerd. Hierdoor reizen meer toeristen naar het schitterende natuurgebied. Ook De Zwarte Boer profiteert hiervan mee. Het groeit uit tot een pleisterplaats voor fietsers, motorrijders, ruiters en wandelaars.

Hotelfunctie

Het pand raakt verouderd. Verlies van de hotelfunctie, omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Voor een nieuwe eigenaar de reden om het gebouw in 2007 grondig aan te pakken. In juni 2008 wordt Boutique Hotel-Restaurant De Zwarte Boer heropent. Het is één van de kleinste viersterrenhotels in Nederland.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Van ’t Erf van Ermel, jubileumnummer  – Oudheidkundige Vereniging Ermeloo – uitgave 2003
  • Krantenartikel De Stentor van 5 juli 2007


Rechten

© Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

Relevante links

- Website Zwarte Boer

Vond u dit artikel nuttig?

  • Ermelo

  • Streekgeschiedenis

  • 1600-1700

  • Ermelo

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl