Historische buitenplaats Huize Leuvenum

1744

De Harderwijkse familie van Westervelt koopt in het begin van de achttiende eeuw aan de Leuvenumsche beek grenzende gronden. De familie laat op het terrein voor eigen bewoning in 1744 een huis van aanzien bouwen. Het huis staat nabij De Zwarte Boer.

Begin twintigste eeuw verkrijgt Jonkheer C.J. Sandberg het landgoed. Hij laat de oude boerderijen afbreken, de hei ontginnen, voegt land samen en legt bossen aan. Zo ontstaat het huidige landgoed Leuvenum. De Jonkheer laat Huize Leuvenum op een andere plek opnieuw bouwen. Tegenwoordig is het landgoed met het huis ondergebracht in de Stichting Sandberg van Leuvenum

Huize Leuvenum

Het oude huis uit 1744 staat op een eilandje dichtbij de uitspanning De Zwarte Boer. Een vierkant herenhuis met twee verdiepingen. Op het voorplein in de zomer oranjebomen in kuipen en zwanen in de gracht. Aan de andere kant van het water een hertenkamp. Door een slechte staat wordt het afgebroken in 1854. Door de sloop komen stenen vrij. Leuk feitje is dat deze stenen zijn gebruikt voor de verbouwing van uitspanning De Zwarte Boer.

Familie Sandberg

In 1919 wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de historie van Huize Leuvenum. Jonkheer C.J. Sandberg (1883-1945) koopt het landgoed in 1919 van zijn neef. Jonkheer Sandberg bouwt een nieuw Huize Leuvenum op een andere plek. Het wordt een statig herenhuis met twee verdiepingen. Daarnaast heeft het een schilderachtig koepeltorentje. De bouw komt overeen met het ontwerp van kasteel De Essenburgh in Hierden. Met de omlijsting van de fraaie natuur vormt het huis een aantrekkelijk plaatje in Ermelo. Voorts zet hij met kracht de ontwikkeling van het landgoed in. Hij laat oude boerderijen afbreken, de hei ontginnen, voegt land samen en legt bossen aan. De boerderijen op het landgoed zijn herkenbaar aan de groene luiken met gele strepen.

De familie verblijft eerst in de zomer nog in het (inmiddels afgebroken) jachthuis. De Jonkheer heeft last van astma. Hij merkt dat het in Leuvenum veel beter gaat met zijn gezondheid. Na verloop van tijd betrekt hij dan ook met zijn gezin het nieuwe Huize Leuvenum. Zondag is een dag voor de kerkgang. Dwars door de akkers en weilanden lopen zij naar de Oude Kerk in Ermelo. In de kerk heeft de familie een eigen bank.

In de Tweede Wereldoorlog neemt de familie Sandberg evacués in huis. De Duitsers vallen in januari 1945 het huis binnen. Zij pakken Jonkheer Sandberg en zijn zoon op. Beiden worden weggevoerd. Vader en zoon overleven de Duitse concentratiekampen niet. Zijn vrouw en dochters blijven alleen achter in Huize Leuvenum.

Voortbestaan landgoed en Huize Leuvenum

De ongehuwde Jonkvrouwen A.C. Sandberg (1916-2006) en M.A.J. Sandberg (1919-2014) zijn de laatste bewoonsters van Huize Leuvenum. Zij richten in 2002 de Stichting Sandberg van Leuvenum op. Hiermee stellen zij het voortbestaan van het landgoed en Huize Leuvenum veilig. Leuvenum dankt veel aan Jonkheer Sandberg. Daarom is de weg die door de buurtschap loopt naar hem genoemd.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Rond Ermel’s Wehme – F.R. Elema en H.J. van Beek – uitgave 1955
  • De straat waarin u woont, Ermelo’s straatnamen verklaard – J.W.P. van Dijk en C. Kortenhoeven – uitgave 1987
  • Entente florale, fietsen in Ermelo’s groen, kijk en geniet – Natuur- en Milieuplatform Ermelo – uitgave 2011


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Streekgeschiedenis

  • 1700-1800

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl