Het Boshuis

1765

In de oudste aaneengesloten bossen van Nederland ligt Het Boshuis. Het is een oude Veluwse boerderij/boswachterswoning in buurtschap Drie. Nu is het een restaurant. Een geliefde plek voor fietsers, ruiters en wandelaars.

Het Boshuis

Voor 1765 heeft in buurtschap Drie een gebouw gestaan waar postkoetsen, reizigers en rondtrekkende missionarissen komen. Het huidige gebouw met de jaartalankers 1765 is een monumentale Veluwse boerderij/boswachterswoning. In deze boerderij bevindt zich een jachtkamer. Hier komen de eigenaren van het Speulderbos na een jachtpartij bij elkaar om te vergaderen. Het Boshuis is halverwege de twintigste eeuw omgebouwd tot een restaurant. Verschillende wandel-, fiets- en autoroutes komen hierlangs. Er komen dan ook veel wandelaars, fietsers en ruiters in Het Boshuis. Achter het Boshuis ligt een natuurcamping.

Kapelletje

In de vorm van twee pilaren heeft Het Boshuis een merkwaardige gevelversiering. Dit kan een restant zijn van het stenen voorportaal van een houten kapelletje. Het is niet zeker of er een kapelletje heeft gestaan. In een boek uit 1540 is wel ’t Heiligen Huusken vermeld. Helaas is over de geschiedenis van dit bouwwerk niets bekend. Verhalen gaan dat het is opgericht door missionarissen die rond 1100 op de Veluwe het christelijk geloof brengen. Een ander verhaal is dat het niet meer betekent dan hooggelegen huis.

Waterput

Waterleidingen zoals tegenwoordig zijn vroeger niet gebruikt. Mensen zijn afhankelijk van een waterput tegenover het Boshuis. Zelfs bewoners van het naastgelegen buurtschap Speuld komen eind negentiende eeuw water uit de put van Drie halen. Later wordt de waterpomp vervangen door een modernere voorziening, namelijk een pomp in een pomphuisje. In de twintigste eeuw slaat Staatbosbeheer een grote pomp waarmee water van dertig meter diepte wordt opgepompt. Pas in 1962 wordt een waterleidingsysteem gerealiseerd waarop kranen zijn aangesloten. Later komt het waterleidingnet zoals we het nu kennen.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

 • Een kort verhaal over de lange geschiedenis van Ermelo – H. van der Wel en K. Wit - uitgave 1972
 • Het oude hart van het jonge Ermelo – brochure gemeente Ermelo - uitgave 1975
 • Momenten uit de geschiedenis van Ermelo – brochure gemeente Ermelo - uitgave mei 1995
 • Honderd jaar, een eeuwigheid – J.W.P. van Dijk – uitgave 1999
 • Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen – Natuur- en Milieuplatform Ermelo - uitgave april 2008

 


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

 • Ermelo

 • Landschap

 • Streekgeschiedenis

 • 1700-1800

 • Ermelo

 • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl