IJs en water

1933

Veel Ermeloërs hebben jeugdherinneringen aan twee bijzondere plekken: De Kanovijver en Het Bosbad. Een kanovijver midden in een woonwijk is vrij uniek. Het Bosbad herinnert aan het halen van een zwemdiploma of het schoolzwemmen.

De Kanovijver

Een schaatswedstrijd in 1933 op het IJsselmeer leidt tot de oprichting van de schaatsclub: ‘IJsclub de Kanovijver’. Er wordt een vijver op de hei uitgegraven door vrijwilligers. Na een paar nachtjes vorst kan de ijsbaan op donderdagmiddag 26 januari 1934 worden geopend. In de strenge winters leren veel jonge Ermeloërs schaatsen. In de zomer is de Kanovijver in gebruik voor de waterrecreatie. In juli 1934 worden al de eerste kanowedstrijden gehouden.

Dagje uit bij de Kanovijver

Door de kwakkelwinters moet De Kanovijver met zijn tijd meegegaan. Er is genoeg vertier voor een dagje uit. Kinderen kunnen er trampoline springen, schommelen, naar het spartelbadje en klimmen in een acht meter hoge klimtoren. Naast kano’s zijn er waterfietsen te huur. Het clubhuis ‘De Gondelier’ zorgt ook voor inkomsten door de verkoop van een hapje, drankje en festiviteiten. De Kanovijver draait volledig op vrijwilligers en is mede afhankelijk van sponsors.

Het Bosbad

Vele Ermeloërs, militairen en toeristen hebben een frisse duik genomen in openluchtzwembad Het Bosbad. Een aantal particulieren neemt in 1936 het initiatief voor het aanleggen van een openluchtzwembad. Daarna wordt het zwembad regelmatig aangepast: grotere zonneweide, zuiveringsinstallatie en een verwarmd zwembad in 1973. Daarvoor is ’s ochtends vroeg zwemles in het koude water geen pretje.

Zwemles/-plezier in Het Bosbad

Voordat de school begint, gaan de meeste kinderen met hun moeder op hun fietsje naar het zwembad voor zwemles. In de aparte badhokjes voor meisjes en jongens uitkleden en dan bibberend het water in. Na de les de knoopjes van een overhemd niet dicht kunnen krijgen door de koude handjes.
De oudere jeugd gaat in de zomervakantie dagelijks naar het zwembad. Snel langs de kassa en hard roepen ‘abonnement’. Omkleden, vrienden en vriendinnen ontmoeten en plezier hebben in het water.

Sloop zwembad Het Bosbad

Door de komst van een overdekt zwembad en de hoge energiekosten is het zwembad niet meer rendabel. Eind jaren 80 van de twintigste eeuw wordt het zwembad gesloopt en ligt het terrein vele jaren braak. Voor de meeste Ermeloërs wordt het een plek met jeugdherinneringen.

Hotel De Heerlickheijd

Het braakliggende terrein krijgt een nieuwe bestemming. Op 15 oktober 1999 is het luxueuze 4-sterrenhotel De Heerlickheijd geopend door commissaris der Koningin Jan Kamminga. Het hotel is een mooie aanwinst voor Ermelo.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Ermelose almanak – uitgave 2002
  • Entente Florale, fietsen in Ermelo’s Groen – uitgave Natuur- en Milieuplatform – uitgave 2011
  • De Kanovijver, 85 jaar ijs en water – Joop Artz, Gerrit Hofsink en Natalie Overkamp – uitgave 2018
  • Ermelose almanak – uitgave 2002


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl