Afgezien van de steenfabriek die een oude geschiedenis kent, heeft Buren in de 19e eeuw maar weinig industrie. Op de valreep komen enkele initiatieven tot stand waaronder in 1895 als eerste de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Oranje. De stoom wordt niet voor niets in de naam vermeld want de fabriek is het eerste op moderne energieleest geschoeide bedrijf in de gemeente. De locatie, aan de tegenwoordige Kornedijk, vroeger Baaidijk, is ideaal omdat daar de Burense schippers aanleggen.
Voor een korte economische impuls, tussen 1906 en 1918, zorgt de Stoomtram die Buren met Tiel en Culemborg verbindt. Dan ontstaan er enkele kleine bedrijven, zoals de Burensche Kistenfabriek en de NV Stoom-, Wasch en Strijkinrichting, beide in 1911, en de Timmer- meubelfabriek J. van Wees in 1916. De zuivelfabriek krijgt na de Tweede Wereldoorlog een opvolger in de vorm van melkfabriek De Stichting. Een groter onderkomen verrijst in 1953 op het nieuwe bedrijventerrein 't Hulster. Daar blijft het bedrijf dat van zo'n 500 boeren uit de streek de melk verwerkt, tot 1986 bestaan.
Op 't Hulster is in 2014 nog altijd een Burense ondernemer van het eerste uur gevestigd: de drukkerij van de familie Thijsen. In 1896 vestigde D.J. Thijsen zich als drukker in de Voorstraat. In dat jaar verschijnt ook het eerste nummer van de Burensche Courant. Een tweede initiatief is de uitgave van prentbriefkaarten enkele jaren later. Thijsen is hiermee een belangrijke pijler geworden voor de Burense geschiedenis in woord en beeld.
Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.
Henk Huitsing
Buren
Streekgeschiedenis
1800-1900
Buren
Rivierengebied