Groeiend isolement

Slecht bereikbaar over land en water, 1885

Als het stadsbestuur zelf weer aan de eigen toekomst kan werken, neemt het geen enkel initiatief. Ook niet als Buren door de gemeentewet een autonome gemeente wordt. Inzet komt er wel van het Polderdistrict Buren. Het pleit voor begrinting van de wegen, afschaffing van tollen en aanleg van een stoomtram. Het heeft zelf baat bij goede infrastructuur, maar kijkt ook naar het algemeen belang.

Helaas zit het tij tegen. De wagendienst van Van Gend & Loos tussen Buren en Geldermalsen wordt in 1882 opgeheven. Drie jaar later verdwijnt de omnibus Buren-Tiel. Oorzaak is de geopende spoorwegverbinding Dordrecht-Geldermalsen-Nijmegen. Veel paardenhandelaren mijden de Burense paardenmarkt. Geldermalsen heeft een betere verbinding en ook betere overnachtingsgelegenheden.

Scheepvaart gestremd

Stoombootdiensten leggen vaak alleen in Buren aan bij voldoende afzetproducten. Ook geeft de verzanding van de Linge problemen. De scheepvaart is nog belangrijk. Bij laag water is de toevoer naar steenfabrieken in Buren, Buurmalsen en Deil gestremd door een gezonken wrak. De schipper heeft geen geld en een bezoek aan de minister levert niets op. Uiteindelijk kopen de steen­fabrieken het schip op om het te laten lichten. Als in 1896 Korne en Linge worden verdiept, komt het geld vooral van de polderbesturen. Men hoopt op uitbreiding van de stoombootdiensten Rotterdam-Geldermalsen tot aan Buren, maar twaalf jaar later constateert men dat de bevaarbaarheid alleen maar achteruit gaat. Buren raakt steeds meer in een isolement verzeild. Het gemeente­bestuur ziet geen kans hier iets aan te doen.

 

Auteur: Henk Huitsing

 

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Buren

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Buren

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl