
Poopoo, Pinkeltje, Fluffy en hun soortgenoten zijn naast kat ook de muze van hedendaagse kunstenaars. In Kasteel Ruurlo zie je hoe het de kat vergaat in de kunst van nu. Harige (anti)helden, liefdevolle maatjes en vreemde snuiters spelen de hoofdrol in schilderijen, tekeningen, sculpturen en (video)installaties uit o.a. Korea, Japan, Brazilië, België, Oostenrijk en Nederland. Te zien in Kasteel Ruurlo van 9 maart t/m 29 juni 2025.
Love ‘m or hate ‘m. Zijn ze nou (eigen)wijs, ongrijpbaar, sluw of elegant en aanhankelijk? Katten fascineren ons al duizenden jaren. Dwars door culturen heen, is de kat al sinds de prehistorie een favoriet onderwerp in de kunst. Van het goddelijke wezen bij de oude Egyptenaren tot de snoezige kitten uit de westerse romantiek. Ook hedendaagse, jonge kunstenaars kiezen de kat om grote of intieme verhalen te vertellen. Geïnspireerd door onze internetcultuur, TikTok-videootjes, en door artistieke traditie, verschijnt de kat steeds weer in andere en nieuwe vormen.
In de tentoonstelling Schattig en kattig maak je kennis met meer dan 25 katten in de hedendaagse kunst. Deze kunstwerken zijn gemaakt in de meest uiteenlopende media. Geschilderde zelfportretten met kat, getekende verhalen, grappige textielsculpturen, aaibare tapijten, installaties en ook taxidermie. Voor deze internationale kunstenaars is de kat vaak meer dan een aandoenlijk onderwerp. De kat kan een alter-ego zijn. Een anarchistisch personage waarin de maker zich kan uitleven, misschien aan zichzelf ontsnappen? Of het werk is de verbeelding van de bijzondere band tussen mens en dier. Maar net als in het sprookje van De Gelaarsde Kat: wie is eigenlijk de slimste van de twee?
Sommige kunstenaars snijden een belangrijk thema van deze tijd aan: waarom gaan we anders om met onze huisdieren dan met dieren die niet bij ons thuis wonen? Is dat hypocrisie? Anderen belichten het fenomeen politieke censuur door de ogen van een kat. Een kat komt immers overal waar de mens geen toegang heeft. Ziet dingen die ons ontgaan. En toch, de kat blijft ook een knuffelbaar kameraadje voor miljoenen mensen. Opgekruld op onze schoot, laat de kat even toe dat we in de gelukzalige illusie verkeren dat de kat en wij liefde uitwisselen. Dat een gevaarlijke miniatuurtijger ons trakteert op een bijna onaardse vriendschap.
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wouter van Herwaarden, in samenspraak met senior conservator Marieke Jooren. Speciaal voor deze tentoonstelling schreef NRC-columnist Japke-d. Bouma Pas op voor katten, een waarschuwend betoog op basis van een hoofdstuk uit haar boek “Wanneer ben je officieel een ouwe zak?”.
Kunst en cultuur
Berkelland
Tentoonstelling