“Mijn vreugd is in dees’ achter-hoek”

Willem Sluiter (1627-1673)

Naar deze bekende dichtregels van Willem Sluiter wordt vaak verwezen bij de streeknaam Achterhoek. Hij publiceert ze in 1668, 350 jaar geleden.

Sluiter wordt in 1627 geboren in Neede. In het naburige Eibergen wordt hij dominee. Als dichter heft hij een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. Zijn werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, is een paar eeuwen zeer populair.

Ondanks verknochtheid aan zijn Achterhoek verblijft Sluiter verschillende keren elders. Eerst voor studie in Deventer en Utrecht. Als predikant in Eibergen moet hij later twee keer vluchten voor troepen van bisschop Bernhard van Galen. Zo komt hij ook in Amsterdam, Den Haag en Alkmaar. Op 46-jarige leeftijd overlijdt hij in Zwolle, waar hij een zwager bezoekt, die arts is. Men begraaft hem in deze stad, in de Grote of Sint Michaëlskerk. Sinds 2013 herinnert een plaquette hier aan zijn graf.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1600-1700

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl