Willem baron Van Heeckeren van Kell

Fotografiepionier en minster (1815 - 1914)

Willem van Heeckeren van Kell, deed in belangrijke functies zeker niet onder voor zijn vader W.H.A.C. van Heeckeren van Kell. De "bijna 100-jarige" was onder andere directeur van het Kabinet des Konings (Willem III), minister van Buitenlandse Zaken en lid van de Tweede Kamer.

Willem staat bekend als fotografiepionier. Op 29 augustus 1842 maakte hij de op een na oudst gedateerde foto van Nederland. Het was een foto van zijn knecht Reinder Berenschot. De apparatuur had Willem zelf in Parijs aangeschaft. De fotografie heette toen daguerreotypie. Een ingewikkeld procedé waarbij zilveren platen langdurig werden belicht. Mensen moesten een paar minuten stil zitten om een mooie foto te krijgen. Eén zo'n plaat kostte, natuurlijk vanwege dat zilver, wel vijf tot veertien gulden, een vermogen in die tijd. Knecht Reint verdiende waarschijnlijk zo'n honderd gulden per jaar. Voor zo'n foto had hij een maand moeten werken. Vandaar dat deze hobby alleen voor de echt welgestelden was weggelegd.

In 2007 werd een net één maandje eerder gedateerde foto teruggevonden: het portret van Henri Vriesendorp uit Dordrecht, gedateerd 26 juli 1842. De maker ervan is echter niet bekend, zodat niet zeker is of de datering ook de datum van het maken van de foto is.

Willem heeft zich bijzonder ingezet voor de totstandkoming van moderne infrastructuur in Ruurlo. Zie het venster "spoorlijn".


  • Ruurlo

  • Personen

  • 1800-1900

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl