Spoorlijn van Ruurlo en andere infrastructuur

1878

Willem van Heeckeren van Kell, de "100-jarige", was commissaris voor de verharding van de straatweg van Vorden over Ruurlo naar Winterswijk. Hij was president van het Spoorweg Comité Zutphen-Winterswijk.

In 1878 kwam de eerste spoorlijn in Ruurlo (Zutphen- Winterswijk) gereed, waarbij Ruurlo een station kreeg. In 1884/1885 werd een lokaalspoorlijn Doetinchem, Zelhem, Ruurlo, Borculo, Neede aangelegd. De spoorwegmaatschappij heette GOLS: Geldersch-Overijsselsche Lokaal-Spoorweg Maatschappij. Door de opkomst van auto, vrachtauto en autobus aan het begin van de 20e eeuw werden deze lokaalspoorwegen steeds minder rendabel. In Ruurlo werd de lokaalspoorweg uiteindelijk in 1937 opgeheven.

Voor de ontsluiting en landinrichting van Ruurlo is het Waterschap De Baaksche Beek, dat in 1918 werd opgericht, bepalend geweest. Willem van Heeckeren, kleinzoon van de 100-jarige was meer dan dertig jaar de 'watergraaf' (1934-1967) van het Waterschap. 
Het kantoor van het Waterschap Baaksche Beek stond in Ruurlo, aan de Barchemseweg. Later zat het in villa Quisisana aan de Groenloseweg (tot 1984) en vervolgens nog in het oude gemeentehuis aan het Kerkplein, waar nu de VVV is (de Marke).


  • Ruurlo

  • 1800-1900

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl