De muntschat van Haarlo

Vondst uit de late middeleeuwen

Haarlo was in 1980 het decor van een van de grootste muntvondsten ooit in Nederland. Daar werden elfhonderd zilveren munten, waaronder Engelse en Schotse pennies, Franse, Brabantse en Gelderse munten en een groot aantal penningen uit onder meer Münster en Recklinghausen opgegraven. De munten stammen uit de dertiende eeuw en waren verpakt in een steengoed kruik.

Omdat er in de middeleeuwen geen spaarbanken waren, verstopten mensen hun kostbare bezittingen onder de grond. De rijk gevulde spaarpot van een late middeleeuwer was hier dus blootgelegd.

Koper

Opvallend is het grote aantal nabootsingen, te herkennen aan de groene uitslag. Die wijst erop dat er koper door de zilverlingen is gemengd. Middeleeuwse landheren hadden de gewoonte hun eigen munten af te leiden van sterke munten van Engelse of Franse koningen. Zo sloegen de Gelderse heren op eigen kosten Engelse munten. De winst van deze valsemunterij staken ze in eigen zak.

Museum

Het overgrote deel van de munten werd geveild. Het Historisch Museum de Scheper in Eibergen bezit de gerestaureerde kruik en een selectie van zestig zilvermunten.

Lees hier meer over de muntschat van Haarlo, of bezoek de website van Museum de Scheper!


  • Kunst en cultuur

  • 1000-1500

  • Berkelland

  • Archeologie

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl