Vuursteenafslag op de Sysselt Boscomplex met lange geschiedenis

sysselt grote solitaire beuk Foto: Stichting Geldersch Landschap Geldersche Kasteelen Sysselt paradijs Foto: Stichting Geldersch Landschap Geldersche Kasteelen Sysselt toegangshek zonnestralen Foto: Stichting Geldersch Landschap Geldersche Kasteelen
In 2002 is op de Sysselt een vuursteenafslag gevonden. Waarschijnlijk is het voorwerp tussen de 60.000 en 12.000 jaar oud, de periode tussen de voorlaatste en de laatste ijstijd, toen er Neanderthalers in Nederland leefden. Ook zijn er pijlpunten uit de steentijd, potscherven uit de late ijzertijd en bronzen spijkers uit de Romeinse tijd gevonden.

De Sysselt maakte deel uit van het uitgestrekte Moftbos, dat al in 996 werd vermeld als schenking van graaf Wichman aan het klooster Elten. Later kwam het Moftbos in handen van de graven, daarna hertogen, van Gelre. In 1427 gaf hertog Arnold een deel van dit bos, dat de naam 'Zijsselt' kreeg, in leen aan Udo die Boese. Sindsdien is de Sysselt eigendom geweest van diverse vooraanstaande Gelderse families, zoals achtereenvolgens Van Arnhem, Van Wassenaer, Van Heeckeren en de graven Bentinck.

Galgenberg

De hoogste heuvel in de Sysselt staat in de 17de eeuw op de kaart als Galgenberg. Een logische plek: op de heide was de galg vanuit het dorp en de wegen goed te zien, als waarschuwing aan lieden met minder goede bedoelingen. Vanaf het einde van de 18de eeuw werd het gebied stelselmatig bebost, eerst met eiken, die als hakhout werden benut, later ook met dennen. In 1891 was de hele Sysselt bebost.

Brandstroken

De stroken langs de spoorlijn zijn voormalige brandstroken. Die werden overbodig toen de stoomlocomotieven verdwenen. Omdat er zeldzame insecten voorkwamen en ontginning tot bouwlandjes dreigde, werden de brandstroken in 1954 aangekocht van de Staat. In 1967 werd de Sysselt door Geldersch Landschap Geldersche Kasteelen gekocht van gravin Gaetani dell' Aquila d'Aragona, geboren gravin Aldenburg Bentinck.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl