Ulpia Noviomagus Batavorum

Nijmegen, de stad der Bataven

De Bataven vestigden zich op Romeins grondgebied (tussen de Maas en de Rijn), ergens tussen 50 en 20 voor Christus. Ze maakten afspraken met de Romeinen over de voorwaarden waarop ze daar mochten wonen. Zo hoefden de Bataven geen belastingen te betalen, maar moesten wel troepen leveren voor het Romeinse leger.

Tussen 10 voor Christus en het begin van de jaartelling stichtten de Romeinen een nieuwe hoofdplaats voor de Bataven. Het lag vlak bij de legerplaats op het Kops Plateau, in het oosten van Nijmegen. Het is de oudste stedelijke nederzetting van Nederland. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er veel Bataven in Oppidum Batavorum woonden. Zelfs de belangrijkste Bataven woonden in die tijd kennelijk liever op het platteland.

Conflict

Ondanks de goede relatie en de gemaakte afspraken tussen de Bataven en de Romeinen kregen ze in de jaren 69-70 toch een gewapend conflict met elkaar. Julius Civilis voerde de Bataven aan en veel buurvolken sloten zich bij hen aan. De Romeinen moesten enorm veel legioensoldaten inzetten om de rebellie te onderdrukken.

Lees hier meer over Ulpia Noviomagus Batavorum!

 

 


Rechten

© Museum het Valkhof, CC-BY

Vond u dit artikel nuttig?

  • Archeologie

  • Romeinen

  • -3000-500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl