Even terug in de 'tempo doeloe', de goede oude tijd in Indonesië. Dat kan in Bronbeek. Hier staat het Museum Bronbeek en het verzorgingshuis voor gepensioneerde militairen uit het koloniale leger.
Deze militairen zijn zogenaamde 'Indische Nederlanders', een bevolkingsgroep die in Indonesië een tussenlaag vormt tussen de autochtone bevolking, de 'inlanders' en de sociale bovenlaag van Nederlanders. Zij hebben van oudsher een moeilijke positie in de Indische maatschappij. Ze ervaren grote druk om zich zo Europees mogelijk te gedragen, hoewel zij door de Nederlanders ook nooit echt geaccepteerd worden.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië, in 1949 'repatriëren' veel Indische Nederlanders naar Nederland. De meeste van hen zijn nog nooit eerder in Nederland geweest.
In Museum Bronbeek is de sfeer van 'hun' Indonesië nog te proeven. Het museum hoort bij het landgoed Bronbeek, dat Koning Willem III in 1859 aan de staat schenkt. Hier verrijst een tehuis voor invalide militairen uit het koloniale leger. Dit tehuis transformeert langzamerhand tot een museum als bewoners hun Indische souvenirs in de gangen uitstallen.
Museum Bronbeek, CC-BY
Oorlog
1800-1900
Arnhem
Arnhem e.o.