Steenfabriek de Bunswaard Gelegen in de uiterwaarden van Beuningen

Steenfabriek Beuningen (Bron: Architectuur Centrum Nijmegen) Interieur steenfabriek Beuningen (Bron: Architectuur Centrum Nijmegen) Steenfabriek Beuningen (Bron: Architectuur Centrum Nijmegen)
De steenfabriek de Bunswaard in Beuningen bevindt zich op een hoogwatervrije zandrug langs de Waal. Historische kaarten laten zien dat hier al eeuwenlang stenen worden gebakken van de klei gewonnen uit de nabijgelegen uiterwaarden.

Al in 1839 werd toestemming verleend om een steenfabriek te bouwen in de uiterwaarden van de 'Bunse weerd'.

Vlamoven

In 1917 werd deze steenfabriek uitgebreid met de vlamoven: een gebouw met een immense kapconstructie en maar liefst 22 ovenkamers. De fabriek bleef tot de jaren '60 doordraaien. Daarna bleven de vlamoven, met haar vijftig meter hoge schoorsteen, en de veldoven bewaard en kreeg de fabriek de status van rijksmonument.

Luxe woningen

De Bunswaard is van belangrijke architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Ontwerpburo Roza maakte in opdracht van BOEi een ontwerp voor acht luxe woningen in de historische steenfabriek.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl