Prof. dr. Allard Pierson (1831-1896)

Een nieuwsgierig mens

Allard Pierson behoorde tot de fijnzinnigste geesten uit het Nederlandse culturele leven van de negentiende eeuw. Hij is samen met zijn vrouw een van de bewoners geweest van Huize Velhorst in Almen.

Een voornaam geslacht  

Pierson komt uit een geslacht waarvan leden vanaf het midden van de zeventiende eeuw in de Nederlanden gevestigd waren en dat vooral bestond uit kunstenaarspredikanten en bankiers. Hij is een zoon van de koopman Jan Lodewijk Gregory Pierson en de schrijfster Ida Oyens. Hij kwam hiermee uit een aanzienlijke Amsterdamse koopmansfamilie die tot de kringen rond het Reveil behoorde. Deze internationale beweging stond de opwekking van het gereformeerde denken voor. Allard Pierson zelf trouwde in 1854 met Pauline Hermine Elizabeth Gildenmeester (1831-1900). Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren, onder wie Jan Lodewijk Pierson sr. (1854-1944).  

Allard Pierson als intellectueel en reiziger  

Onder zijn levenslange netwerk behoorden huisvriend Isaak da Costa, over wie hij zijn leven lang is blijven schrijven. Maar ook Abraham Kuyper, Nicolaas Pierson en Jan Six. Hij heeft, merendeels overigens van polemische aard, contact gehad met alle vooraanstaande Nederlandse theologen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij ondernam vele collecte-reizen naar onder andere Turkije, Griekenland, Ierland, Engeland en Italië. Hij richten zich daarbij vooral op de klassieke oudheid en archeologie. Hij legde hiermee een verzameling gipsafgietsels van sculpturen uit de klassieke oudheid aan.  

Laatste levensjaar in Gelderland

Na zeventien jaar als hoogleraar aan de Amsterdamse universiteit legde hij vanwege zijn gezondheid het ambt neer. Hij zocht de rust op in de Achterhoek. In zijn laatste levensjaar bewoonde Pierson in Huize Velhorst in Almenwaar hij op 65-jarige leeftijd is overleden. Hij ligt samen met zijn vrouw op de begraafplaats van Zutphen. In het Algemeen Handelsblad van 31 mei 1896 staat een uitgebreid verslag van de begrafenis.


Rechten

Olga Spekman, CC-BY-NC

  • Personen

  • 1800-1900

  • Lochem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl