Palmestein te Deil

Eén van zeven kastelen

Deil had in het verleden 7 kastelen: Bulckenstein, Palmestein, Ringelestein, Reijnerstein, Vogelenburch, Bakerbosch en Schorestein. Alle kastelen behoorden tot het vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen, behalve Palmestein.

Verschillende eigenaren 

Rond 1550 woonde er Gijsbert van Tuyll. In 1630 kocht Johan Glummer, raadsheer van het Furstendom Gelre en Graafschap Zutphen, Palmestein met de daarbij behorende landerijen. Zijn vrouw Johanna de Bije gaf Palmestein aan haar kleinzoon Johan van Eck-van Panthaleon, na haar overlijden in 1668.

Familie Verstegen

Daarna kwam Palmestein in het bezit van Johanna Schade, gehuwd met kolonel Johan Buchan. Hun zoon Johan verkocht Palmestein in 1738 aan Johannes Verstegen voor 4200 gulden.

Verval

Na de inval van keizer Napoleon Bonaparte in 1795 raakte Palmestein in verval. Floris Melchior Verstegen verkocht Palmestein met de landerijen aan graaf O. A. W. van Byland, heer van Marienwaard, in 1833.

 

Wilt u meer weten over het kasteel Palmestein? Ga dan naar de site van de Historische Kring West Betuwe https://www.hkwb.nl/archief/

 


Rechten

A.F. Verstegen, CC-BY

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 2000-nu

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl