Oral history project: de Lourdesgrot van Vierakker De parochie van Vierakker

St.Willibrordus in Vierakker
Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een succesvol oral history project afgerond in Gelderland. Het onderwerp is religieus erfgoed in het landschap. Oral history, ofwel mondelinge geschiedenis, is een manier om de levende geschiedenis vast te leggen door middel van interviews.

Een van de verhalen gaat over de Lourdesgrot en wordt verteld door Joop. De Lourdesgrot is de parochie van Vierakker, een klein dorpje ten zuiden van Zutphen, dat één van de mooist bewaarde kerken van Nederland herbergt. Als misdienaar heeft Joop in 1936 meegelopen bij de begrafenis van minister-president Ruijs de Beerenbrouck.

Minister-president Ruijs

Joop vertelt: "Ik kan me Ruijs nog goed herinneren. Hij wandelde regelmatig door 't bos naar de kerk. Enne… dit is ook historisch: toen komt er een of ander oud boertje op de fiets en die fietste Ruijs van de benen. Toen zeiden de mensen, de man heette Plakkenberg: "Plakkenberg heeft 't kabinet laten vallen!" Maar, hij was kwaad hoor, de minister-president, met de vuist op de grond geslagen! Het stond hem niet aan!" Als u meer smakelijke verhalen van Joop wilt, leest u dan hierna verder.

Downloads

/files/verhalen_pdf/Lourdesgrot_pdf.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl