Oral history project: de Lourdesgrot

De parochie van Vierakker

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een succesvol oral history project afgerond in Gelderland. Het onderwerp is religieus erfgoed in het landschap. Oral history, ofwel mondelinge geschiedenis, is een manier om de levende geschiedenis vast te leggen door middel van interviews.

Lourdesgrot

Een van de verhalen gaat over de Lourdesgrot en wordt verteld door Joop. De Lourdesgrot is de parochie van Vierakker, een klein dorpje ten zuiden van Zutphen, dat één van de mooist bewaarde kerken van Nederland herbergt. Als misdienaar heeft Joop in 1936 meegelopen bij de begrafenis van minister-president Ruijs de Beerenbrouck.

Minister-president Ruijs

Joop vertelt: "Ik kan me Ruijs nog goed herinneren. Hij wandelde regelmatig door 't bos naar de kerk. Enne… dit is ook historisch: toen komt er een of ander oud boertje op de fiets en die fietste Ruijs van de benen. Toen zeiden de mensen, de man heette Plakkenberg: "Plakkenberg heeft 't kabinet laten vallen!" Maar, hij was kwaad hoor, de minister-president, met de vuist op de grond geslagen! Het stond hem niet aan!"

Lees hier meer over de Lourdesgrot!


  • Geloof

  • 1900-1950

  • Bronckhorst

  • Landschap

  • Achterhoek

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl