Molukkers naar Gelderland

Domingus Jacob Kaihatu (1899-1968)

Op 15 augustus 1950 komt de Molukse beroepsmilitair Domingus Jacob Kaihatu vanuit Indonesië in Gelderland aan. Als jongeman is hij in 1918 in dienst getreden van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. In de oorlog tegen Japan en tijdens de de kolonisatiestrijd die daarna uitbarst, staat Kaihatu aan de kant van de Nederlanders.

Als Indonesië onafhankelijk wordt en Nederland de kolonie verlaat, is het gevaarlijk voor Kaihatu en circa 4000 andere Molukse militairen om in Indonesië te blijven. Met hun gezinnen – in totaal 12.500 personen – worden zij naar Nederland vervoerd en gehuisvest in woonoorden. Kaihatu komt met zijn gezin terecht in de woonoorden De Schaffelaar en De Biezen in Barneveld en wordt daar kampbeheerder. Hij gaat er net als alle andere Molukkers vanuit dat het verblijf tijdelijk zal zijn. De gehoopte terugkeer komt echter niet. Kaihatu overlijdt in 1968 in Barneveld.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oorlog

  • Personen

  • 1900-1950

  • Barneveld

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl