Kesteren in de Romeinse tijd

Een geval apart binnen de Nedergermaanse limes

Binnen de Nedergermaanse limes vormt Kesteren een geval apart. Opgravingen laten zien dat hier in de Romeinse tijd volop activiteit is geweest, zowel militair als civiel. Men nam daarom lange tijd aan dat hier het van de Peutingerkaart bekende castellum Carvo lag. Maar van een castellum ontbreekt vooralsnog elk spoor. Bovendien blijkt de naam Carvo hoogstwaarschijnlijk geen betrekking te hebben op Kesteren, maar op castellum Carvium in de Bijland. Maar als er in Kesteren geen castellum lag, wat dan wel?

In 1974 vond men in de wijk Prinsenhof een grafveld waar 70 soldaten zijn begraven. Opvallend genoeg kwamen er ook een aantal begraven paarden tevoorschijn. Langs de Nedereindsestraat lag waarschijnlijk een vicus waarin ambachtslieden actief waren. Zo'n vicus verwacht je juist bij een militair kamp, dus het is zeker niet uitgesloten dat hier toch een (kleinere?) militaire versterking heeft gelegen. Een spannende kwestie voor toekomstig onderzoek. 

Kesteren heeft nog meer verrassingen. In 1998 werd tijdens de opgraving bij De Woerd ten zuiden van Kesteren, voorafgaand aan de aanleg van de Betuweroute, een deel van een Bataafse nederzetting blootgelegd. Deze 5 hectare grote nederzetting bleek flink geromaniseerd. De bewoners woonden weliswaar in houten boerderijen, maar gebruikten bijvoorbeeld Romeinse servies. Men vermoedt dat hier paarden werden gefokt voor het Romeinse leger. Kijk voor meer informatie op de interactieve limeskaart.


  • Archeologie

  • Romeinen

  • -3000-500

  • Neder-Betuwe

  • Rivierengebied

  • Romeinse Limes

Relevante links

- Bron (Romeinse Limes)

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl