In het jaar 1305 is er al iets te lezen over het gebied 'De Dreden' en 'De Drijen'. In de loop der eeuwen is landgoed Dreyeroord in verschillende handen geweest.
Evert Rothuizen bemachtigde in 1884 huize Dreyeroord: een jaar nadat hij met zijn vrouw van Leiden naar Oosterbeek was verhuisd. Toen hij het goed in bezit kreeg, exploiteerde hij het als hotel. Bijna zestig jaar later zou het gebouw een markante positie in de plaatselijke geschiedenis krijgen.
Tijdens de Slag om Arnhem was Dreyeroord het hoofdkwartier van het bataljon de King's Own Scottish Borderers (KOSB), dat onder het bevel stond van luitenant-kolonel Payton Reid. De KOSB was een luchtlandingseenheid, onderdeel van de Eerste Britse Airborne Divisie. Op 17 september 1944 landde het bataljon tijdens Operatie Market Garden in zweefvliegtuigen bij Wolfheze. De opmars naar de brug in Arnhem stuitte op een taaie Duitse weerstand. De geallieerden werden teruggedrongen naar Oosterbeek, waar ze een verdedigingslinie inrichtten rondom het hoofdkwartier van generaal-majoor Roy Urquhart: Hotel Hartenstein. Ze hoopten zo een bruggenhoofd over de rivier de Rijn te handhaven, die gebruikt kon worden als 'springplank' voor verdere acties richting Duitsland.
Op 19 september nam Payton Reid zijn intrek in Dreyeroord en richtte het in als hoofdkwartier. De dagen daarop werd rondom het hotel, bij de Britten bekend als 'The White House', zwaar gevochten. Dit gevecht werd dan ook 'The Battle of the White House' genoemd. Door een tekort aan voorraden, munitie en voedsel, en door de dagenlange ontberingen, werd besloten de Britse divisie in de nacht van 25-26 september terug te trekken. De soldaten lieten een zwaar beschadigd Dreyeroord achter.
In augustus 1947 verhuisde Gerrit Willem van der Straaten met zijn vrouw en twee kinderen van Voorburg naar Dreyeroord in Oosterbeek. In 1962 kocht hij Dreyeroord van de toenmalige eigenaar Van der Sluijs, omdat zijn oudste zoon Arjen interesse in het hotelwezen had. In 2008 werd het 125-jarig jubileum van het gebouw als hotel gevierd.
Berry de Reus, conservator Airborne Museum 'Hartenstein'
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1000-1500
1900-1950
Renkum
Arnhem e.o.