Hoe het eerste gevecht meteen het laatste werd

3e Compagnie Fallschirm Ersatz- und Ausbildungs- Regiment

De rekruten van de 3e Compagnie van het Fallschirm Ersatz- und Ausbildungs- Regiment hadden bij het uitbreken van de Slag om Arnhem in 1944 nog geen enkele gevechtservaring. Toch moesten deze jongens in de leeftijd rond achttien jaar deelnemen aan de strijd, met verbijsterende verliezen als gevolg. Op 19 september bereikten ze per fiets het strijdperk, bij de Ginkelse Heide in de buurt van Ede.

Een leger op de fiets

Op 17 september 1944 was de compagnie ondergebracht in Katwijk aan Zee. De eenheid bestond uit zeer jonge rekruten in de leeftijd rond achttien jaar, die sinds april 1944 in opleiding waren. De compagnie werd als onderdeel van het Bataillon Wossowsky richting Arnhem gedirigeerd. Het bataljon vertrok op 17 september per fiets. De tocht werd 's avonds en 's nachts afgelegd vanwege het constante gevaar van geallieerde luchtaanvallen.

Op dinsdag 19 september bereikte het bataljon ter hoogte van de Ginkelse Heide bij Ede het gevechtsgebied, waar de nacht langs de weg werd doorgebracht. De volgende dag werd het ingezet om een stuk bos uit te kammen waar nog Britse troepen werden verwacht. Deze werden niet aangetroffen.

Onder vuur in Oosterbeek

In de loop van de donderdag werd het onderdeel tegen de geallieerde luchtlandingstroepen ingezet. Vanuit Wolfheze trokken zij naar Oosterbeek, waar zij direct door de Britse verdedigers onder vuur werden genomen. Later werd de aanval voortgezet in de richting van Oosterbeek. De verliezen waren zo groot dat het onderdeel tegen de middag van de 21e uit de strijd werd genomen.

Kindermoord

De waarnemend commandant van het Regiment Hermann Göring hield destijds een dagboek bij waarin hij schreef:

"Het Bataillon Wossowsky verliest bij de aanval op Oosterbeek, op één luitenant na, alle officieren, evenals de helft van haar manschappen. Dit waanzinnig hoge verlies is veroorzaakt door een kolonel Schramm die daar de leiding had, en de inzet van de weinige zware wapens verbood om eigen manschappen niet in gevaar te brengen. Deze idioot laat liever toe dat honderden doodgeschoten worden. Ondanks verbod van het O.K.H. (Oberkommando des Heeres -HT) ongeveer 1600 rekruten naar Duitsland getransporteerd, van wie de inzet pure kindermoord zou zijn."

Bijgezet op Tolsteeg

Een aantal gewonden van het Bataillon Wossowsky werd naar Utrecht gebracht. Daar was begin 1941 een deel van het St. Anthonius Ziekenhuis gevorderd door de staf van het Regiment Hermann Göring. De eenheid had de ruimte nodig om haar zieken te verzorgen.

De gewonde soldaten die in het ziekenhuis overleden, werden met militaire eer bijgezet op de nabijgelegen Algemene Begraafplaats Tolsteeg. Tijdens de periode van 17 tot en met 25 september werden achtendertig Duitse soldaten op Tolsteeg begraven. Onder hen negen militairen van het Regiment Hermann Göring.

Hans Timmerman, fragment uit het artikel 'Duitse veldgraven in Oosterbeek'.

 

 


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Renkum

  • Bibliotheken

  • Arnhem e.o.

Relevante links

- WO2GLD

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl