Het schoutambt Putten, de splitsing van het schoutambt en de stadsvorming van Nijkerk

Topverhalen van de Historische Verenigingen

E.L. Steinmeier schreef in De Graver (2013, nr. 2), de periodieke uitgave van het Puttens Historisch Genootschap, over de vroege geschiedenis van het schoutambt Putten, de splitsing van het schoutambt en de stadsvorming van Nijkerk. Hieronder staat een inleiding op dit artikel. Geïnteresseerd in het artikel? Klik onderaan door op het gedigitaliseerde periodiek!

Schoutambt Putten: Voorthuizen & Nijkerk

Het gebied rondom Putten vormde zo'n plattelands schoutampt, waarvan de grenzen zich in de twaalfde en dertiende eeuw uitstrekten tot voorbij het tegenwoordige Voorthuizen en Nijkerk. In oorkonden van 1031 en 1146 wordt vermeld dat onder de parochie Putten een kapel te Voorthuizen behoorde. Omstreeks 1350 is het Voorthuizense deel tot een zelfstandige parochie verheven met een eigen pastoor, waarbij aan de nieuwe parochie ook enig aanliggend buitengebied van Garderen werd gevoegd. Evenals in Voorthuizen is ook in het gebied van het tegenwoordige Nijkerk, waarschijnlijk in de loop van de twaaflde eeuw, een kapel gesticht in de tegenwoordige buurtschap Wullenhoven. 

Splitsing schoutambt

Uiteindelijk is omstreeks 1530 een eind gekomen aan dit 'dubbele' schoutambt van Putten en Nijkerk - Nijkerk kreeg een eigen schout. Dit was toen echter wel een familielid van de Puttense schout. Benieuwd hoe dit alles precies zat, en hoe het uiteindelijk uitpakte? Lees het volledige artikel van E.L. Steinmeier uit De Graver!

Dit is een inleiding op het oorspronkelijke artikel van G. Hollanders, gepubliceerd in het Jaarboek van het Puttens Historisch Genootschap (1993). De Graver is het periodiek van het Puttens Historische Genootschap. Het is gedigitaliseerd en online beschikbaar in de catalogus van Rozet (voorheen de Gelderland Bibliotheek). Klik hier om de artikelen online te doorzoeken & klik hier om de volledige lijst artikelen door te lopen. Lees het volledige artikel van E.L. Steinmeier in De Graver jr. 22 (2013) nr. 2, p.2-6 hier.


Rechten

Ingeleid door Erfgoed Gelderland, oorspronkelijk artikel van E.L. Steinmeier in De Graver jr. 22 (2013) nr. 2, p.2-6

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl