De politie in Putten van 1800 tot 1993

Topverhalen van de Historische Verenigingen

G. Hollanders geeft in het Jaarboek 1993 van het Puttens Historisch Genootschap een overzicht van de geschiedenis van de politie te Putten (ca. 1800 tot 1993). Geïnteresseerd? Lees meer in het verhaal hieronder en klik door op het volledige artikel van G. Hollanders!

Van ampstdieners tot politiemannen

Hollanders begint zijn verhaal in het begin van de negentiende eeuw, toen de politie nog een veel breder pakket van taken had. Langzaamaan veranderde dit en kreeg de politie in het midden van de negentiende eeuw de handhaving van de Rechtsorde als belangrijkste taak. Dit geldt echter voor heel Nederland: interessanter wordt het wanneer Hollanders de transities binnen de Puttense politie bespreekt. Zo is er sprake van geleidelijke schaalvergroting: van de ‘ampstdieners’ Aart en Tijmen Doppenberg tot aan de instelling van de Rijkspolitie rond 1850 en de invoering van de centrale staatspolitie tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

1959

In 1959 werd het eerste politiebureau met twee dienstwoningen geopend. Foto's van de feestelijke opening, met het hele korps, vind je bij het Gemeentearchief Putten.

Dit is een inleiding op het oorspronkelijke artikel van G. Hollanders, gepubliceerd in het Jaarboek van het Puttens Historisch Genootschap (1993). De Graver is het periodiek van het Puttens Historische Genootschap. Het is gedigitaliseerd en online beschikbaar in de catalogus van Rozet (voorheen de Gelderland Bibliotheek). Klik hier om de artikelen online te doorzoeken & klik hier om de volledige lijst artikelen door te lopenLees het volledige artikel van G. Hollanders over de geschiedenis van de politie in Putten hier.


Rechten

Samengevat door Erfgoed Gelderland, oorspronkelijke artikel door G. Hollanders, jaarboek Puttens Historisch Genootschap (1993)

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl