Henk Krosenbrink

Pionier van de streektaal

Henk Krosenbrink is geboren op 31 maart 1928 in de buurtschap Miste in de gemeente Winterswijk. Krosenbrink was historicus, dichter en streekschrijver. Hij is door zijn vele streekverhalen bekend komen te staan als een groot liefhebber van de Achterhoekse streektaal en –cultuur.

Carrière

Zijn carrière begon als onderwijzer. In 1967 verliet hij echter het onderwijs om redacteur te worden bij de Regionale Omroep Noord en Oost (RONO). In 1980 werd hij vervolgens directeur van het Staring Instituut, het instituut voor het streekeigene van de Achterhoek en de Liemers. Na een fusie met het Achterhoeks Archief staat het instituut tegenwoordig bekend als het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Het streekeigenene

Krosenbrink heeft ongeveer vijftig boeken geschreven, waaronder streekromans en –verhalen, gedichten, hoorspelen en toneelstukken. In totaal heeft hij meer dan veertig boeken geschreven over de taal, geschiedenis en cultuur van de Achterhoek. Daarnaast heeft Krosenbrink veel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Winterswijk opgetekend en gebundeld. Zo heeft hij ook een boek geschreven over NSB-burgemeester W.P.C. Bos.

Streektaal

Hij schreef zowel in het Nederlands als in het dialect. Op het gebied van streektaal heeft hij veel betekend voor de Achterhoek. Zo was hij een van de grondleggers van de werkgroep Dialect en Religie, die het mogelijk maakte dat er in de Achterhoek kerkdiensten in de streektaal gehouden konden worden. Voor de Graafschapbode heeft Krosenbrink bovendien een serie columns geschreven in het Nedersaksisch. In 2002 ontving Krosenbrink de K. Kraaijenbrink cultuurprijs voor zijn jarenlange inzet voor de streektaal.

Henk Krosenbrinkpad

In 2018 is er een fiets- en wandelpad in de gemeente Winterswijk naar Krosenbrink vernoemd: het Henk Krosenbrinkpad. Langs het pad staat een informatiebord over de dichter en schrijver, met ook een van zijn gedichten. In dit gedicht hekelt Krosenbrink de teloorgang van het cultuurlandschap de Brinkeres als gevolg van ruilverkaveling. Het bord staat tegenover de boerderij waar hij is geboren.

Overlijden

In 2015 overleed Henk Krosenbrink. De woorden op zijn overlijdensbericht maken de passie van Krosenbrink voor de Achterhoekse streektaal nog maar eens duidelijk: ‘wel schrif den blif’, oftewel ‘wie schrijft die blijft’. Drie jaar na het overlijden van Krosenbrink, in oktober 2018, is het Nedersaksisch dan eindelijk erkend als een volwaardige taal in plaats van een dialect.

Verder lezen:
- Henk Krosenbrink
- Oud Winterswijk: Henk Krosenbrink
Nedersaksisch krijgt eindelijk erkenning: geen dialect, maar een volwaardige taal


Rechten

Eline Abbink, CC-BY-SA

  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1900-1950

  • Winterswijk

  • Achterhoek

  • Grootste Gelderlanders

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl