Een wereldheerser uit Nijmegen

Keizer Hendrik VI van Hohenstaufen (1165-1197)

Keizer Hendrik VI van Hohenstaufen wordt in 1165 geboren in Nijmegen tijdens de hoge middeleeuwen. Hendrik is een belangrijk figuur in zijn tijd. Vanaf zijn geboorte is hij Duits koning, erfgenaam en zoon van keizer Frederik I van het Heilige Roomse Rijk. Als zijn vader in 1189 op kruistocht gaat en twee jaar later overlijdt, wordt Hendrik tot keizer gekroond.

Hendrik heeft grootse plannen. Zo wil hij zijn keizerlijke macht uitbreiden en een erfelijke monarchie vestigen. Hierdoor komt hij in conflict met de pausen van zijn tijd. De keizer staat bekend als doortastend, meedogenloos en wreed. Hendrik is dus niet het toonbeeld van het ridderlijke ideaal. Wel heeft hij artistiek talent en schrijft verzen, waarvan een aantal bewaard is gebleven. In 1197 wordt Hendrik plotseling ziek en overlijdt, de machtigste vorst van zijn tijd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oorlog

  • Personen

  • 1000-1500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl