Een praalgraf voor Catherina van Bourbon

St. Stevenskerk in Nijmegen

In 1512 heeft Karel van Gelre in de St. Stevenskerk in Nijmegen een praalgraf laten plaatsen voor zijn moeder. Maar wie was deze Catherina van Bourbon?

Catherina is geboren omstreeks 1440. Zij was de dochter van Karel I van Bourbon en Agnes van Bourgondië. Catherina van Bourbon komt uit een welvarend en belangrijk adellijk geslacht. Zij was een nicht van Filips de Goede. Op 28 december 1463 trouwt Catherina in Brussel met Adolf van Gelre (1438-1477). Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren te weten Filippa van Egmond (1465-1547) en Karel van Gelre (1467-1538). Karel wordt uiteindelijk de laatste hertog van Gelre. Catherina heeft niet lang geleefd want op 21 mei 1469 is zij te Nijmegen overleden, naar schatting 29 jaar oud. Helaas is er van haar persoonlijk niet veel bekend.

Een godvruchtig vrouw

In haar testament heeft Catherina voor de St. Stevenskerk gezorgd voor extra inkomsten zogenaamde tienden. Dit zijn terugkerende belastingopbrengsten. Voor deze verdienste werd zij op de ereplaats in het koor begraven, recht voor het hoofdaltaar. De kerk is voorzien van een hoog kathedraalachtig priesterkoor met een krans van straalkapellen, rijk versierd met kapitelen, kraagstenen en beelden. Paus Pius IV gaf toestemming om de kerk te verheffen tot een kapittelkerk. De St.Stevenskerk is kapittelkerk geweest van 1475-1591. In 1591 werd de kerk protestants.

Een praalgraf ter nagedachtenis

In 1512 laat haar zoon, Karel van Gelre, een mooi praalgraf plaatsen boven haar grafkelder in de St.Stevenskerk. Bij de restauratie van de kerk in de periode 1948–1969 is onder de kerk een compleet nieuw betonnen souterrain aangelegd waarin haar kist een plaats heeft gekregen. Alle overige graven in de kerk zijn toen geruimd en in het noordertransept herbegraven. Met uitzondering dus van Catherina van Bourbon. Ook heden ten dage kunnen wij nog steeds genieten van het mooie grafmonument.

Met dank aan de directie en vrijwilligers van de St. Stevenskerk.

Bronnen

Verder lezen

  • Uitgebreide informatie over de grafstenen die in de Stevenskerk liggen waaronder die van Catherina van Bourbon op Noviomagus.
  • 'De Stevenskerk. 750 jaar spiegel van Nijmegen'. Hettie Peterse, Elsbeth Rooker, Rob Camps en Karel Emmens (red.), Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 6004 345 1.


Rechten

Olga Spekman, CC-BY

  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1500-1600

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl