De wolharige mammoet Puzzelstuk uit Bergharen

Wolharige mammoet
De allereerste slurfdragers leefden zo'n 50 miljoen jaar geleden. De mammoet is verwant aan deze diergroep.

De directe voorouder van de mammoet, die we kennen uit musea en boeken, ontstond vier miljoen jaar geleden in Afrika; Mammuthus africanavus geheten. Vanuit deze mammoetsoort ontstonden drie andere soorten waaronder de Wolharige mammoet (300.000 jaar tot 10.000 jaar geleden). Van de laatste soort is een schedel gevonden in Bergharen.

Vacht

De Wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) was gehuld, de naam zegt het al, in een wolharige vacht die het dier beschermde tegen de extreme koude van het noordelijke halfrond waar het beest leefde. Zo'n tienduizend jaar geleden veranderde het klimaat. De temperatuur steeg en het ijs begon te smelten. Hierdoor steeg de zeespiegel en het land verdween onder water. De vegetatie veranderde en het voedsel van de mammoet verdween met als gevolg dat de dieren in korte tijd uitstierven.

Puzzelen

In deze gebieden zijn, dankzij de continue vrieskou, complete mammoetlijken aangetroffen die dankzij de temperatuur geconserveerd zijn gebleven. In minder koude gebieden worden regelmatig delen van mammoeten gevonden die in de (natuur)musea worden verzameld. In de hoop dat met alle puzzelstukken ooit een echte Gelderse mammoet gereconstrueerd kan worden.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl