Op zondag 25 juni 1967 wordt het Betuwse dorpje Tricht geteisterd door een tropische hitte. De lucht is loodgrijs en de thermometer loopt op tot bijna dertig graden. Plotseling kondigt een hard gerommel een naderende windhoos aan. Nog geen kwartier later zijn er vijf doden gevallen en is Tricht veranderd in een ruïne.
Onweersbuien en hevige rukwinden koersten op de bewuste zondag via België op Nederland aan. Even ten noorden van de Belgische grens, op een camping bij Chaam, vielen de eerste slachtoffers. Twee Rotterdammers vonden de dood toen hun caravan door de windhoos werd opgetild en meters verder werd neergesmeten. Hierna trok de storm verder, om ter hoogte van de Waal opnieuw een spoor van vernieling achter te laten. In Haaften en Waardenburg werden broeikassen, huizen en boerderijen beschadigd.
De windhoos stortte zich vervolgens op het dorpje Tricht. Een ooggetuige vertelt later: 'Ik stond achter in de tuin en zag de zwarte slurf aankomen via de Bulkstraat. Het ging over het kerkhof van Deil naar Tricht, waar het grote schade aanrichtte. De storm eindigde in het IJsselmeer, waarin veel spullen uit het dorp werden teruggevonden.' Na de ramp maakten de bewoners van Tricht de balans op. Van sommige huizen stond niets meer overeind, anderen misten een dak of een of meerdere gevels. Grote delen van het dorp lagen vol met puin: bedden, auto's en andere voorwerpen lagen verspreid over het wegdek. Later werden nog tot in de Noordoostpolder resten uit Tricht ontdekt. Na vijf jaar, op 8 april 1972, werd in het dorp een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de windhoos.
Streekgeschiedenis
1950-2000
West Betuwe
Historische verenigingen
Rivierengebied