De Warnsveldse huisarts Jan Thate

Van noodhulp tot zilveren legpenning

Jan Thate werd in 1906 geboren op het Vordense landgoed Den Bramel. In 1933 behaalde hij zijn artsenbul. Na zijn huwelijk op 15 juni 1935 met Leneke Reich, begon het echtpaar een huisartsenpraktijk in Warnsveld, eerst aan de Bonendaalseweg, later in een vrijstaande villa aan de Rijksstraatweg 71.

De praktijk van Jan Thate groeide snel, mede als gevolg van de persoonlijkheid van de dokter. Hij was buitengewoon attent als huisarts, charmant en vrolijk. De deur van de praktijk stond altijd open en iedereen kon er terecht. In het gezin Thate draaide alles om de hulp aan zwakken en zieken.

Tweede Wereldoorlog

Het belang van de rol die dokter Thate en zijn vrouw in Warnsveld tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden, is groot. Regelmatig verschaften zij onderdak aan mensen die dakloos waren. Ook fungeerden de praktijkwoning en het zomerhuis in de tuin vaak als niet-officieel ziekenhuis voor patiënten die de dokter in de gaten wilde houden of die nergens anders terecht konden. Hij verleende eerste hulp bij de bominslag bij restaurant De Pauw aan de Rijksstraatweg en, vlak voor het einde van de oorlog, bij de inslag van een V1 op de Molenbult. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog spande Jan Thate zich buitengewoon in voor de wederopbouw van Warnsveld, via het Nederlands Volksherstel.

Man van vele talenten

Behalve arts was hij ook deskundig op het gebied van astronomie. Hij bouwde zijn eigen sterrenkijker waarvoor hij in de tuin een mini-sterrenobservatorium bouwde. Jarenlang was hij voorzitter van de Regionale vereniging voor weer- en sterrenkunde Jean Jacques Raimond. Op 18 november 1975 opende hij in die functie de nieuwe Volkssterrenwacht Bussloo. Jan Thate was ook kunstzinnig en maakte tal van schilderijen, aquarellen en tekeningen. Daarnaast was Thate jarenlang officieel waarnemer voor het KNMI. Van hem is het Nederlands warmterecord van maar liefst 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944. Na zijn pensionering kreeg hij de nodige bekendheid als archeoloog. Vlakbij zijn woning in Groot Dochteren vond hij bij graafwerkzaamheden belangrijke archeologische restanten en voorwerpen, die erop wezen dat het betreffende gebied al in de laat-Romeinse tijd bewoond was.

Diensten voor de Warnsveldse samenleving

Thate heeft veel gedaan voor de Warnsveldse samenleving: voor de bevolking, voor gezinnen die hij hielp bij problemen, voor de boerenbevolking tijdens de grootschalige ruilverkaveling in de jaren zeventig en bij het verbeteren van werkomstandigheden en hygiëne op de boerderijen. Jarenlang was dokter Thate leidend in het verzet tegen de opeenvolgende pogingen tot herindeling van Warnsveld bij Zutphen. Vandaar dat het gemeentebestuur bij zijn afscheid als huisarts, eind 1969, de dokter de zilveren legpenning van de gemeente Warnsveld toekende. In 2017 is een plantsoen naar hem vernoemd, dat op steenworp afstand ligt van de plaats waar hij medische hulp bood na de inslag van de V1 in maart 1945.

Lees meer in het boek: 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld, scènes uit een rijk leven' Uitgeverij Diepenmaat, Dieren, info@diepenmaat.nl, ISBN 978-90-78115-83-0


Rechten

Krijn van der Heijden, CC-BY-SA

  • Personen

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl