De vriendschapsband

Operatie Market Garden

September 1944, Operatie Market Garden, het geallieerden offensief is begonnen. Twee bevriende zweefvliegtuigpiloten kruisen elkaars pad. Een van hen raakt zwaar gewond. Bij het voorlopige afscheid snijden ze symbolisch een armband doormidden met de belofte om elkaar weer te zien na de oorlog. Maar het loopt anders dan gepland. Een verhaal over vriendschap en de prijs voor onze vrijheid.

Als op 17 en 18 september 1944 ruim 10.000 geallieerden landden bij Wolfheze, Renkum en Ede, denken veel Nederlanders dat de bevrijding slechts een kwestie van tijd is. De Airborne soldaten, voor het merendeel vrijwilligers, hebben jarenlang samen getraind waarbij hechte vriendschapsbanden zijn ontstaan.

Felle gevechten

Door onverwacht sterke Duitse tegenstand lukt het niet om het doel, de Rijnbrug bij Arnhem, te veroveren. Uiteindelijk moeten de Britten zich terugtrekken naar Oosterbeek waar ze een gebied rondom het hoofdkwartier Hartenstein verdedigen. In de huizen en bossen ontstaan felle gevechten waarbij ook burgers niet altijd ontzien worden. Ze bevinden zich veelal in de kelders van hun huizen. Gewonde militairen kunnen nauwelijks verzorgd worden. Na negen dagen moeten de Britten zich over de Rijn terugtrekken. Duizenden gesneuvelden en gewonden blijven achter. De oorlog zou nog tot 5 mei 1945 duren.

Liberation Route

Het bijgevoegde luisterverhaal is geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe, in samenwerking met o.a. het Vrijheidsmuseum en Airborne Museum 'Hartenstein'. Ga naar www.liberationroute.nl voor meer luisterverhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Educatie

Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Renkum

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl