Tijdens de Gelderse Oorlogen in de veertiende eeuw staan hertog Reinald III van Gelre en zijn broer Eduard lijnrecht tegenover elkaar. Reinald weet de horige en onderdrukte boeren van de Veluwe aan zijn kant te krijgen door hen vrijheid te beloven, als ze de wapenen willen opnemen tegen zijn broer. Vanaf de Veluwe trekken grote bendes boeren op naar Arnhem, een spoor van plundering en verwoesting achter zich latend.
Arnhem sluit tijdig de stadspoorten en weet zo de 'vrije oorlog' zoals de boeren hun strijd noemen, af te weren. Ondertussen stelt Eduard een aanzienlijk leger samen. Hij en de andere edelen van de Veluwe willen koste wat kost de oude orde herstellen. Eduards leger en de boerenmacht treffen elkaar in 1354 vlakbij Loenen. De boeren zijn slecht georganiseerd en minder goed bewapend. Na een bloedige strijd vluchtten ze de onherbergzame gebieden van de Veluwe op. Vervolgens keren ze terug naar waar ze vandaan kwamen - opnieuw onvrij. Alleen de plek waar zij hun laatste slag leverden herinnert nog aan hun strijd. Deze is sindsdien de Vrijenberg gaan heten.
Bijna zes eeuwen later, in de jaren 20 van de twintigste eeuw, liet architect J.H. Mulder zich inspireren door de vrijheidsstrijd van de Middeleeuwse boeren. Zijn winnende ontwerp voor het socialistische Troelstraoord in Beekbergen was getiteld 'Vrijenberg 1354'.
Een verhaal van het 'Geheugen van Apeldoorn'.