De loden Lady

Gevonden in Nijmegen

Gevonden in de drukke Nijmeegse Burchtstraat in 2001: de leeggeroofde loden sarcofaag (grafkist) én het skelet van een rijke dame uit de vierde eeuw na Christus. Wie was zij?

In de vierde eeuw was lood een bijzonder kostbaar materiaal. Alleen de allerrijksten konden het betalen. De grafkist lag drie meter onder het maaiveldniveau zodat rovers er niet zo makkelijk bij konden. Dat hielp trouwens niet erg: het graf is na enkele jaren toch leeggehaald. Veel grafgiften zijn er daarom niet teruggevonden. Alleen wat kleine glazen flesjes, die waarschijnlijk ooit waren gevuld met parfum en gezichtspoeder. En wat restjes bladgoud, afkomstig van de kleding of schoenen van de overledene.

Nijmeegse elite

Zij was vermoedelijk van middelbare leeftijd en heeft minimaal één kind gebaard, blijkt uit onderzoek. Maar lang niet alle vragen zijn beantwoord. Het is onduidelijk waaraan de vrouw haar rijkdom te danken had. Waarschijnlijk behoorde ze tot de toenmalige Nijmeegse elite, waarover verder ook weinig bekend is. Voorlopig blijft de loden Lady dus nog een mysterie.

Lees hier meer over de Loden Lady!


Rechten

Museum het Valkhof, CC-BY

  • Archeologie

  • -3000-500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl