Arnhems Fanfare Orkest ontgroeit de Post

Opgericht 11 juli 1909

In mei 1909 vond in café Nol de Geest aan de Oeverstraat een vergadering van een aantal postbestellers plaats om een fanfare op te richten. Er werd door de burgers duizend gulden bijeengebracht als handgeld. Op 11 juli 1909 werd het een feit; de bedrijfsmuziekvereniging met de naam 'De Arnhemse Postfanfare' was geboren.

Men startte onder leiding van directeur (tegenwoordig dirigent genoemd) H. Fransen met 30 leden, waarvan er na een jaar nog slechts 18 over waren. Je kon niet zomaar lid worden van de vereniging, er moest eerst door de leden over gestemd worden.

Oorlogsjaren

Tijdens de ledenvergadering van 1939 werd de naam Arnhemse Postfanfare gewijzigd in 'Arnhemse Muziekvereniging van  P.T.T.-personeel De Postfanfare'. De jaren veertig van de vorige eeuw zijn natuurlijk getekend door de Tweede Wereldoorlog met alle gevolgen van dien. Na de oorlog bezit men nog drie instrumenten, maar door de hulp van 'Amsterdam helpt Arnhem' en zusterverenigingen kwam men weer in het bezit van meerdere instrumenten. In 1948 waren er weer 42 actieve leden.

Vaandel

In het jaar 1959 kreeg de vereniging ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum nieuwe uniformen en nieuwe instrumenten. Bovendien een schitterend nieuw vaandel, aangeboden door de vrouwen van de leden.

Post

In het jaar 1994 werd de regelgeving voor P.T.T. muziekverenigingen dusdanig aangescherpt, dat het voor de Arnhemse Postfanfare niet meer mogelijk was om door te gaan. De nieuwe regel was o.a. dat minstens 60% van de leden P.T.T.'er of gepensioneerd P.T.T.'er moest zijn. Dat was in Arnhem dus niet het geval en men stond derhalve voor de keus: stoppen of als zelfstandige vereniging verder gaan. Men besloot tot het laatste en ging op zoek naar nieuwe huisvesting. Het werd een basisschool in de wijk Presikhaaf, waarin met nog drie verenigingen een onderkomen werd gevonden. Het kreeg de naam: Quattro Musica, gelegen aan de Honigkamp. Op 17 juni 1994 is de Postfanfare omgedoopt  naar het zelfstandige Arnhems Fanfare Orkest.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 2009 werd een jubileumboekje uitgegeven.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Muziek
  • 1900-1950
  • Arnhem
  • Arnhem e.o.

Verwante organisatie(s)

Arnhems Fanfare Orkest

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl