Airbornes op een boot

Evacuatie van de Britse en Poolse troepen rondom Arnhem

In de nacht van 24 op 25 september doen tweehonderdvijftig man van het vierde Bataljon The Dorsetshire Regiment een laatste poging om de eerste Luchtlandingsdivisie te versterken. Ter hoogte van de Westerbouwing steken ze de Rijn over om de heuvel te veroveren. Door de sterke Duitse verdediging loopt dit uit op een mislukking.

Een hachelijk heenkomen

Van verdere pogingen om de divisie vanuit het zuiden te ontzetten, wordt afgezien. In plaats daarvan komt het bevel de Britten en Polen over de Rijn terug te trekken. Deze operatie, die als codenaam 'Berlin' heeft, vindt plaats in de volgende nacht. Canadese en Britse genietroepen varen ondanks hevige beschietingen urenlang met boten heen en weer om de 'Airbornes' van de noordelijke oever op te halen. Tegen de ochtend, wanneer de oversteekplaats onder moordend vijandelijk vuur komt te liggen, wordt de evacuatie gestaakt.

Eindbalans

Van de bijna 12.000 man die zijn geland, zijn er dan 2400 over de Rijn ontkomen. De rest is gedood of krijgsgevangen gemaakt, al dan niet gewond. Slechts een klein aantal weet onder te duiken bij Nederlandse burgers op de Veluwe. Bij latere acties weet een deel van de laatstgenoemde groep met behulp van het verzet alsnog de eigen linies te bereiken.

Definitieve ontnuchtering

De zo hoopvol begonnen operatie Market Garden is ten einde. Terwijl grote delen van Zuid-Nederland reeds zijn bevrijd, zal het noorden nog tot het voorjaar van 1945 moeten wachten op de komst van de geallieerde legers.

Robert Voskuil, fragment uit het artikel 'De Slag om Arnhem, september 1944: een kort historisch overzicht'.

 


Relevante links

- WO2GLD

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl