Werkgroep Natuur en Milieu

'Wonen in Schuytgraaf geeft mij het gevoel dicht bij de natuur te zijn. Met anderen ben ik gestart met de werkgroep Natuur en Milieu. Heerlijk! We organiseren ook excursies, waardoor de behoefte ontstond aan meer natuurkennis. Bij de IVN Arnhem ging ik de Natuurgidsencursus volgen. Daar heb ik veel geleerd en natuur  intenser leren beleven. Je wordt breed opgeleid en doet samen èn eigen onderzoek.

Hier om de hoek is een plek, waar ik al lang nieuwsgierig naar was en niet kon komen. Toen een sloot was gedempt, kon dit eindelijk wel. De eerste keer dat ik daar kwam, verjaagde mijn hond Angy alle konijnen, hazen en patrijzen. Daarna ging ik voortaan alleen. Ik schrok, toen een fazant onder luid protest opvloog en voelde me een avonturierster in Schuytgraaf. Dit stukje natuur werd mijn eigen onderzoeksterrein. Hier maakte ik mee, hoe wreed en bijzonder de natuur kan zijn!

Wat je zelf ontdekt, deel je met elkaar in de werkgroep. "Hebben jullie de blauwborst gezien? Bij het riet, zingend uit volle borst?" De groene specht horen lachen? Twee zilverreigers gezien? De vele rugstreeppadden? Vorig jaar waren hier ijsvogels met een nest in een boom. Dat is geweldig maar we verklappen het niet aan de hele wijk. Dan komt iedereen ze bewonderen en verlaten ze voortijdig het nest.

Waar mogelijk proberen we natuur te beschermen, te behouden en uit te breiden. Dat kun je niet alleen. De één gaat naar de gemeente om de nieuwe plannen te horen of stukken te halen, de ander ziet dat in de broedperiode het gras wordt gemaaid. Iemand anders ontdekte, dat in een oud schuurtje beschermde steenuilen huizen. Dan gaan bellen bij ons rinkelen! Slopers stonden al klaar om het gebouwtje af te breken, wat nu niet gebeurt.

Onze werkgroep bestaat uit negen man. Wat zo leuk is: we komen om beurten bij elkaar thuis. Dat is een sociaal gebeuren op zich. Maar wat ik zelf heb ontdekt op mijn eigen natuurplekje, blijft uniek. Ik kwam daar eens om een foto te maken van een meerkoetennest en werd opgehouden door  een onrust: hazen renden achter elkaar en twee gingen vechten! Uren heb ik naar dit schouwspel staan kijken!'

Willeke Meyer - Steenbergen, Schuytgraaf


  • Ontmoet je wijk

  • Schuytgraaf

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Arnhem

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl