Het marktplein in 1950

'In 1947 ben ik geboren op de Geitenkamp. Mijn vader zat bij de marine, ontmoette in Arnhem mijn moeder en ze trouwden al snel. We woonden in bij mijn opa en oma op de Creutzbergstraat. Alle vijf de kinderen van mijn grootouders zijn in dat huis getrouwd en hebben daar maanden of jaren ingewoond totdat ze eindelijk een huis toegewezen kregen, want na de oorlog was er grote woningnood. Ik heb tot mijn vijfde op de Geitenkamp gewoond, toen mijn ouders en ik verhuisden naar een nieuwbouwwoning in Malburgen-West. Als je de Geitenkamp gewend bent, is een nieuwbouwwijk in aanbouw een totaal andere wereld. Ik kon daar toen niet aarden, er was nog zo weinig. Ik kreeg heimwee naar de Geitenkamp. Zodoende ben ik in mijn jeugd voor een paar jaar bij mijn opa en oma op de Geitenkamp in de kost gegaan.

Mijn grootouders woonden vooraan op de Creutzbergstraat, dicht bij het centrale Marktplein, het hart van de wijk. Ik herinner me nog goed de zaken en winkels die aan de Creutzbergstraat zaten. Bakker Kuster had zijn bakkerij en winkel op de Creutzbergstraat, naast het pakhuis van Rotteveel de kolenboer, die naast ons zat. Banketbakkerij Kriek zat op de hoek van de Creutzbergstraat/Middenweg met de winkel naar het Marktplein gekeerd. Naast Kriek zat Jurrie Brugman, de groenteboer en daarnaast zat Sip Bakker de melkboer, en na een tweetal woonhuizen had je ook nog Verhaaf de schoenmaker. Aan de andere kant, tegenover Banketbakkerij Kriek, zat de andere groenteboer, genaamd Zweekhorst. Bij het kantoorboekhandeltje Seuter op het Marktplein haalde ik altijd vliegerpapier, waarvan ik thuis met koude aardappels die dienden als lijm een vlieger in elkaar knutselde. Op het Marktplein herinner ik me nog schoenenzaak De Wereld, Weidema de bloemenzaak en van den Berg de bazaar. De kledingzaak op het plein werd gerund door Bölte.

Het Marktplein is in de tijd veranderd, bijna alle winkels uit mijn jeugd zijn er niet meer. Ze hebben plaats gemaakt voor andere zaken. Ik weet dat de groentewinkel van Brugman nog steeds bestaat.'

Joop Kusse


  • Ontmoet je wijk

  • Geitenkamp

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Arnhem

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl