Hoe beklim ik een berg?

Vandaag de dag zie je, op de Geitenkamp, regelmatig een ouder iemand bij je in de bus stappen en de volgende halte alweer uitstappen. Dat is ook niet gek, want voor de oudere wijkbewoners van de Geitenkamp is het niet gemakkelijk altijd maar die heuvels op te moeten lopen.

Eind jaren zeventig was dat niet anders. In onderstaand artikel uit Op de Hoogte, de wijkkrant van de Geitenkamp, maakte iemand zich hard voor het plaatsen van bankjes 'waar je wat op kunt uitrusten' en even met je mede-beklimmer een praatje kon maken.

'Hoe ouderen de Geitenkamp veroverden . . . of, . . . hoe beklim ik een berg?

De Geitenkamp is een mooi stukje Arnhem.
Door zijn heuvels en dalen krijgt iedere straat een eigen gezicht. Het heuvelachtige maakt de wijk niet alleen mooi, maar ook moeilijk begaanbaar. Fietsers zie je zwetend de berg optrappen en even later er bijna afvliegen.
Maar vooral voor oudere mensen leveren de heuvels problemen op. Soms zie je een oudere man of vrouw bij een bushalte zitten of leunen.
Niet omdat ze op de bus wachten, maar om wat uit te rusten van een lange klim. Veel ouderen kunnen zelf de boodschappen niet meer doen, want met een zware tas de buit op is helemaal een straf. Ook het buurthuis "De Grenspost" ligt voor sommigen te hoog om naar toe te klimmen.

Het zou jammer zijn als de heuvels er af gingen, maar misschien ligt er een oplossing in het midden.
Als er op centrale punten nu eens wat banken komen te staan, waar je wat op kunt uitrusten. Zo maar even bijkomen van een zware klim en dan weer verder. Ik denk b.v. aan een bankje aan de Rosendaalseweg. Ouderen van "De Paasberg" en de bejaardenwoningen aan de Kloosterstraat kunnen dan onderweg wat uitrusten. En een bank aan de Dennenweg want die bult is stijl!

Waarschijnlijk weet u zelf nog veel meer plaatsen, waar u een bankje zou willen hebben.
Een vraag aan iedereen, die dit iedere dag ervaart is dan ook : reageer op dit stukje en schrijf, dan kunnen we er samen iets aan doen. We kunnen samen de bergen niet verzetten, maar wel in etappes beklimmen!'

Bron: Op de Hoogte, oktober 1977


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Ontmoet je wijk

  • Geitenkamp

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Arnhem

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl