Het jaaruitje van de Izaak Evertslaan

'In 1996 heb ik samen met mevrouw Menkveld en Jan Hein Boersma het eerste uitje van de Izaak Evertslaan georganiseerd. We zijn toen met een aantal mensen uit de straat, die we via de kinderen kenden, op pad gegaan. We wilden naar een stad met interessante architectuur en zodoende gingen we naar Rotterdam. We zijn naar de Kop van Zuid met Hotel New York geweest, hebben een stadswandeling gemaakt en met elkaar gegeten. Het leuke was dat de kinderen gewoon samen thuis waren en naar het cafetaria gingen om te eten; die hadden ook een gezellige dag, zo zonder ouders. 

De dag beviel ons prima en sindsdien organiseren wij het jaarlijkse uitje, waarbij ik het voortouw nam en bedacht naar welke stad we gingen. We reizen met de trein en laten altijd iets van de architectuur of van de geschiedenis van de stad zien. Een stadwandeling of een museum wordt dan ook in het programma opgenomen. En wat vrije tijd natuurlijk, zodat de mensen niet de hele tijd met de groep hoeven te zijn. De vrouwen willen ook altijd even winkelen.

Zo zijn we naar veel steden geweest en groeide de groep deelnemers gestaag. Straatbewoners hoorden dat het leuk en gezellig was. Het is uitgegroeid tot dé jaarlijkse gebeurtenis van de straat. Toen het Diaconessenziekenhuis verdween en op die plek huizen werden gebouwd, aan de overkant van de straat, wilden die nieuwe bewoners ook graag mee. Daar zijn we niet aan begonnen. Met vijftig man op pad is gewoon te veel.

Momenteel rouleert de organisatie want het is best zwaar werk. Sindsdien organiseert elk jaar iemand anders uit de straat het uitje. We weten nooit waar we heen gaan. Dat is altijd een grote verassing. Vlak voordat we weggaan wordt de uitnodiging met het programma uitgedeeld. We gaan meestal eind mei en de stemming is altijd ongelooflijk goed. Maar als iemand uit de straat is overleden, wordt daaraan gememoreerd. En als iemand soms niet meekan, bakt die wel iets lekkers voor onderweg.'

H. Hurekamp, Hoogkamp


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Ontmoet je wijk

  • Hoogkamp

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Arnhem

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl