Het statige kasteel Ammersoyen

Een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard ligt deze indrukwekkende burcht. Ammersoyen is een van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd rond 1300. Van de zware schade uit de Tweede Wereldoorlog is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien.

Het is een indrukwekkend kasteel met een voorburcht. Het is gebouwd rond 1300, naar voorbeeld van een door graaf Floris V (1254-1296) geïntroduceerde kasteeltype. Dat heeft uitstekende torens. Het kasteel was daardoor makkelijker te verdedigen.

Brand en herbouw

Een grote brand in 1590 richtte zware schade aan, waardoor het kasteel meer dan een halve eeuw onbewoonbaar was. Pas na het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 begonnen de herstelwerkzaamheden. Twee gevelstenen met de jaartallen 1648 en 1667 markeren die herbouw. Het kasteel kreeg in die tijd zijn oorspronkelijke middeleeuwse contouren terug. Het interieur werd aangepast aan de eisen van de 17e eeuw.

Klooster

In het midden van de 19e eeuw werd het interieur aangepast in neogotische stijl. In 1873 werd het kasteel verkocht aan de Katholieke Kerk. Volgens de overlevering na een verloren dobbelspel met de pastoor van Ammerzoden. Het kasteel werd daarna gebruikt als klooster. Omstreeks 1893 werd de gracht rond het kasteel gedempt en werd een kapel aan de westzijde aangebouwd. In 1944-1945 liep het kasteel zware oorlogsschade op.

Restauratie

In 1957 kocht Geldersche Kasteelen het kasteel. In 1959 begon een grote restauratie. Die duurde maar liefst zestien jaar. Er werden veel middeleeuwse elementen teruggevonden, waaronder de 'plonsplee's'. Door deze vondsten werd besloten het kasteel terug te brengen naar de middeleeuwse staat. Ook de gracht werd weer uitgegraven. Daarbij is een schat aan voorwerpen naar boven gehaald. In 1975 werd de restauratie afgerond en kon het publiek het schitterende kasteel voor het eerst bewonderen.

Gracht

De voorwerpen die in de gracht zijn teruggevonden geven een goed beeld van 600 jaar kasteelgeschiedenis. Een deel van de voorwerpen wordt in het kasteel tentoongesteld. Het is de grootste samenhangende collectie van grachtvondsten in Nederland.

Kasteel Ammersoyen is te bezoeken en heeft vaak leuke activiteiten. Kijk voor meer informatie op de organisatiepagina.

 

Dit verhaal is onderdeel van het project Leven langs de linie.


Rechten

Erfgoed Gelderland, 2014, CC-BY-NC

  • Leven langs de linie

  • Maasdriel

  • Rivierengebied

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl