Hotel Buitenzorg in Ede

Verpoosplaats van artilleristen

Paula Pieterse (1919-2011), dochter van de eigenaren van Hotel Buitenzorg, vertelde haar persoonlijke verhaal: "Mijn ouders kochten het hotel in 1916; drie jaar later werd ik geboren. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was het hotel de favoriete verpoosplaats van artilleristen, gelegerd in een Edese kazerne."

"Elke avond was er een 'officierstafel', omdat er op de kazerne geen officiersmess was. De drukste periode was ieder jaar in september als het 'manoeuvretijd' was. Er werden dan grote oefeningen met inzet van reservisten gehouden. Sommige reservisten reserveerden per brief een kamer in het hotel. Omdat er twee bedden op een kamer stonden, gaven zij soms ook zelf al aan met wie ze een kamer wilden delen. Mariniers die rond 1930 op het Schietkamp oefenden, gingen fluitend te voet vanaf Ede naar Harskamp."

Tuinman

"Mijn ouders hadden op verschillende manieren profijt van de soldaten. Dan gingen militairen met door paarden getrokken kanonnen door de tuin, waardoor de grond losgewoeld werd. Dat scheelde de tuinman veel werk. Dat ging door totdat een generaal die in het hotel verbleef er getuige van was; hij liet de gangmaker op het matje komen en verbood het. Tijdens de mobilisatie vanaf 1939 waren huzaren, de meeste van adel, in het hotel 'gelegerd'. Dat was wel iets anders dan het verblijf in een gewone kazerne. Begin mei 1940 hielden zij een groot diner bij ons. De volgende ochtend ontvingen zij 'telegram A', het sein dat de oorlog nu een feit was. De officieren trokken alle naar de Grebbelinie, voorzien van een lunchpakket van het hotel. Tijdens de strijd belden enkele officieren nog met het hotel om te vernemen hoe de stand van zaken was. De afloop van de gevechten is inmiddels bekend. De rekening van het diner moet nog steeds betaald worden…"

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe


Rechten

Paula Pieterse, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl