In het kader van de aanleg van de ontsluitingsweg voor de wijk Keizershoeve III in Ewijk is archeologisch onderzoek uitgevoerd door RAAP. Uit dit onderzoek is gebleken dat midden in het plangebied een brede geul aanwezig was. Toen deze geul – vermoedelijk in het midden-neolithicum – begon te verlanden, werd het gebied eromheen een aantrekkelijke plek voor bewoning.
Tijdens het onderzoek zijn verschillende kuilen met aardewerk en bewerkt vuursteen uit het midden-neolithicum aangetroffen, hetgeen wijst op de aanwezigheid van een erf of meerdere erven die waarschijnlijk in de directe omgeving lagen.
In de midden-bronstijd stonden er in ieder geval twee hoofdgebouwen in het plangebied. Rond die tijd was de geul vermoedelijk al zo ver verland, dat er alleen nog een natte depressie zichtbaar was, waarin elf waterkuilen ingegraven waren. Onderin een waterput konden de opgravers nog vlechtwerk blootleggen. Stakenrijen rondom de huisplattegronden vormden erfafscheidingen of perceelgrenzen. Rondom de huizen waren ook weer meerdere opslagkuilen aanwezig.
Tijdens het onderzoek zijn vele monsters genomen om de ouderdom en het verlandingsproces van de geul te kunnen documenteren, het botanisch materiaal nader te analyseren en ouderdomsbepalingen van vondstrijke kuilen uit te kunnen voeren. De uitwerking van het onderzoek is gepubliceerd in RAAP-Rapport 3679.
Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2017.
Bronnen:
Sigrid van Roode, CC-BY-SA
Archeokroniek
Archeologie
Tot -3000
Beuningen
Rijk van Nijmegen
De Gelderse Archaeologische Stichting is sinds 1930 het archeologis…
De provinciaal-historische Vereniging Gelre beoogt sinds haar opric…