Tapijten aan de wand Geweven behang

Wandtapijt met boslandschap herenkamer van kasteel Biljoen, Maximiliaan van der Gucht, 1665-1680. Bron: RCE, Amersfoort De herenkamer met wandtapijten vervaardigd in Delft en Amsterdam. Bron: RCE, Amersfoort Wandtapijten door Alexander Baert in de herenkamer van kasteel Biljoen. Deze wandtapijten dateren van omstreeks 1710 en zijn van Amsterdamse makelij. Bron: RCE, Amersfoort Oude eetkamer met wandtapijt door Cura Simon Bouwens, vervaardigd in Antwerpen omstreeks 1650. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Frank Peters De leverancier van de wandtapijten, Cura Simon Bouwens, liet ook zijn naam inweven in de tapijten. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Frank Peters De tapijten in de oude eetkamer van Biljoen stellen parklandschappen met spelende kidneren voor. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Frank Peters Spelende kinderen, detail van een van de wandtapijten in de oude eetkamer van kasteel Biljoen. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Frank Peters Kraanvogel, detail van een van de wandtapijten in de oude eetkamer van kasteel Biljoen. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Frank Peters


Kasteel Biljoen heeft twee kamers die zijn voorzien van zeventiende-eeuwse wandtapijten. Dit is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk.

Uniek is het in de tapijten ingeweven familiewapen.

Boslandschap

In de herenkamer zijn twee verschillende tapijtreeksen samengevoegd tot een geheel. Deze tapijten zijn van Delftse en Amsterdamse makelij en dateren uit 1665-1680 en uit omstreeks 1710. Maximiliaan van der Gucht en Alexander Baert zijn de leveranciers van deze wandtapijten. Ze stellen een boslandschap met wild, een jachthond en andere dieren voor.

Kinderspelen

De oude eetkamer bevat een reeks tapijten met voorstellingen van parkgezichten en kinderspelen. Deze zijn gesigneerd door de Antwerpse tapijtleverancier Cura Simon Bouwens. Ze dateren van circa 1650. Grote hoeveelheden naden in de tapijten tonen aan dat deze tapijten niet op maat voor deze ruimte zijn gemaakt. Waarschijnlijk hebben ze eerst op kasteel Moyland gehangen. In het testament van Alexander van Spaen worden expliciet 'Tapitten' genoemd die aan de beide zonen en stamhouders worden nagelaten. In dat geval zouden de tapijten, nadat Moyland in 1696 werd verkocht, zijn hergebruikt op Biljoen.

Familiewapen

In de bovenranden van deze tapijten is het familiewapen Van Spaen ingeweven. Dat is een zeldzaamheid. In Nederland zijn maar twee kastelen met wandtapijten waarin een familiewapen is ingeweven.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl