Afkomstig uit Kleef

Het eeuwenoud geslacht Van Spaen

De Van Spaenallee is genoemd naar het geslacht Van Spaen. Dit uit Kleef afkomstige geslacht speelde een rol van betekenis in de Gelderse geschiedenis.

In 1661 koopt Alexander van Spaen Biljoen aan. Na hem volgen nog vijf generaties Van Spaens die Biljoen bezitten en bewonen. Het geslacht Van Spaen is in totaal 187 jaar eigenaar van Biljoen en heeft de verbouwingen en verfraaiingen aan kasteel, park en landgoed uitgevoerd.

Portretcollectie terug op Biljoen

Van het geslacht Van Spaen is een portretreeks bewaard gebleven, die een Gelderse vooroudergalerij genoemd kan worden. Deze portretcollectie omvat niet minder dan 45 familieportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Alle heren van Biljoen vanaf 1661-1827 zijn vertegenwoordigd. Hun echtgenoten en familieleden maken de reeks compleet. Omstreeks 1884 verlaat deze portretserie Biljoen. De portretten gaan over in handen van de familie Mollerus. Daarna vererft de reeks op het geslacht Van Reygersberg Versluys en komt terecht op huis Zwaluwenburg.

Weer thuis

In 1952 worden de portretten overgedragen aan de pas opgerichte Brantsen van de Zyp Stichting. Deze stichting heeft als doel Gelderse familieportretten te bewaren en van een passende bestemming te voorzien. Sinds kort zijn de portretten van de eerste vijf generaties Van Spaen teruggekeerd op kasteel Biljoen. De heren en vrouwen van Biljoen zijn weer thuis.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl