Huis te Horssen

Zelksestraat 14, Horssen

Ten westen van de dorpskern ligt, in een omgeving vol juweeltjes van boerderijen, het Huis Horssen. Het huis is in de negentiende eeuw verbouwd van boerderij tot landhuis als opvolger van een ouder, in 1879 gesloopt, kelderkasteel. De fundamenten van het kasteel zijn, aan het oog onttrokken door gazons, nog aanwezig. De Heerlijkheid Horssen is in 1649 van de Heerlijkheid Batenburg afgescheiden door verkoop. Een Heerlijkheid was een gebied in bezit van een leenheer.

Woonhuis

Huis Horssen is een op een rechthoekige grondslag van 13,5 bij 23 meter opgetrokken woonhuis met verdieping en omgaand schilddak. Het huis ligt in de as van de oprijlaan. Wat opvalt, is dat de korte zijde de voorgevel vormt. In 2004 is het interieur in authentieke staat teruggebracht.

Familie Bouwens

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) heeft ervoor gezorgd dat de naam Horssen over de hele wereld bekend werd. Dit is te danken aan de familie Bouwens, eigenaars van onder meer Heerlijkheid Horssen en landgoed Heyendaal in St. Anna, een voormalig dorp bij Nijmegen. Twee keer werd een schip van de VOC genoemd naar Horssen, waar de familie Bouwens (groot geworden van de handel op de Oost) een zeer lange vinger in de pap had. Later is het huis ook nog in het bezit geweest van de familie Jurgens van Van den Berg en Jurgens, voorloper van Unilever.

Posten

Het monumentale toegangshek bestaat uit vier hardstenen posten. De posten worden bekroond door vlammende bolvormige vazen. Tussen de posten draaien één dubbel- en twee enkelvoudige spijlhekken.

Heerlijkheid Horssen

Huis te Horssen ligt op het particuliere landgoed Heerlijkheid Horssen. Het landgoed kent ruim 40 inlandse boomsoorten en ruim 90 verschillende soorten vogels. Het is niet opengesteld, maar mogelijk komt dit nog in de toekomst.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1600-1700

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl