Woonhuis

Veerstraat 29, Druten

Jawel, in Druten konden ze ook bier brouwen. En wel in dit schitterende monument in de Veerstraat. Deze voormalige bierbrouwerij bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met achterhuis. Dit achterhuis ligt parallel aan de Veerstraat. Het huis is ook jarenlang de woon- en werkplaats geweest van een in de regio bekende rijdende winkelier. Hij kreeg een mooie bijnaam vanwege zijn sjokkende manier van voetballen.

Architectuur

Het voorhuis is voorzien van een overstekend schilddak met hoekschoorstenen en gedekt met gesmoorde Tuile-du-Nord pannen. Aan de dakvoet bevindt zich een fraaie gesneden lijst. De symmetrische voorgevel is vijf vensterassen breed. Het heeft rechtafgesloten vensters met afgeronde hoeken en rond gezette trapeziumvormige ontlastingsbogen. Op de begane grond zijn de vensters voorzien van – later gewijzigde – schuiframen en op de verdieping van naar binnen draaiende stolpramen. In de as van de voorgevel bevindt zich de ingang met bovenlicht. Het achterhuis heeft een zadeldak met tuitgevel en is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De tuitgevel heeft een fraai gemetselde klimmende boogfries. In de as van de achtergevel zit een brede, later dichtgemetselde deuropening. Deze is afgesloten door een segmentboog, oorspronkelijk gefl ankeerd door gietijzeren ramen. Erboven is een laaddeur, eveneens met segmentboog. De deur wordt gefl ankeerd door een rondvenster met gietijzeren tracering. Het achterhuis is in 2009 gerestaureerd.

Het veer

De Veerstraat is genoemd naar het veer dat aan de Waalkade vertrok “naor de ginnekaent” – over de Waal naar Ochten. Het echte veer is al jaren voorgoed vertrokken. Nu vaart er in de zomer een toeristisch pontje, dat overigens druk beklant is. Wie weet heeft onze bierbrouwer zijn bier ook wel per veer vervoerd naar de overkant. De straat heette overigens voorheen de Botterdam. “Botter” is het Maas en Waalse woord voor boter. Kennelijk heeft men over de hooggelegen weg (dam) vroeger ook boter naar de veerpont gebracht.

Het monument is een niet vrij toegankelijk particulier woonhuis.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl