Voormalig kantoor steenfabriek Dericks en Geldens

Mr. Van Coothstraat 30a, Druten

Wie door het land van Maas en Waal fietst of wandelt, kan overal in en op schuurtjes, stallen en achtermuren van huizen afgekeurde geglazuurde stenen en dakpannen zien van de steenfabriek Dericks en Geldens. De voormalige kantoorruimte van deze fabriek staat in de Mr. van Coothstraat. Het monument is vooral interessant voor de geschiedenis van bouwtechniek in verband met de ruime toepassing van de soorten geglazuurde steen.

Het kantoor

De bouw van het kantoor is van rond het begin van de negentiende eeuw. Het bestaat uit één bouwlaag en een zadeldak met Hollandse pannen. De kantoorruimte, inclusief de grijze aanbouw, wordt nu bewoond door de weduwe Klarenbeek. Haar man was een zoon van de hoofdpaardenvoerman van de steen- en pannenfabriek. Het gebouw is opgetrokken in helder rode steen, voorzien van banden groen en rood geglazuurde steen. Rondom zit een in mangaansteen ingemetselde plint. De beide kopgevels hebben hoekpenanten die bij de toppen overgaan in een klimmend fries. Deze is uitgevoerd in geel en rood siermetselwerk.

Decoratie

In de symmetrische voorgevel zitten twee recht afgesloten vensters met segmentboog in groen en rood geglazuurd siermetselwerk en boogtrommels. Deze zijn opgevuld met kleurige tegeltjes. In de top zit eveneens een recht afgesloten kleiner, maar soortgelijk venster met vierruitsraam. Hoog in het midden van de rechter zijgevel ziet u het opschrift “Dericks en Geldens” in geglazuurd aardewerk. Dit verdiepte veld wordt geflankeerd door smalle staande vensters met segmentbogen. Vooral de gave, met veel vakmanschap uitgevoerde gevels zijn kenmerkend voor de tijd van ontstaan.

Vers

Helaas is het niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen. Hier bevond zich een mooi tableau in de schoorsteenmantel met het volgende vers:
Kom vrij op mijn kantoor
doorsnuffel alle hoeken
maar handen uit de kast
en oogen uit de boeken..

Fabrikant Allard Carel Jacob Dericks is de maker van dit vers.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl