Boerderij

Heersweg 11, Druten

Het pand is een voorbeeld van een T-boerderij. De naam komt van de vorm die je ziet als je van bovenaf op de boerderij neer zou kijken. Het voorhuis is bij dergelijke boerderijen dwars op het achterhuis geplaatst. De boerderij heeft meerdere functies gehad. De schoonouders van leerlooier Gradje Vermeulen hadden een aardappelhandel op de deel.

Voorhuis

Het voorhuis van dit monument heeft een begane grond, een verdieping en een met pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen. Onder de dakvoet is een brede lijst van steen te zien.
De symmetrische voorgevel is drie vensterassen breed. Boven de ramen zijn hanenkammen.

Muurankers

De draairamen op de verdieping zijn niet origineel. In de voorgevel is een originele ingangspartij te zien met tweeruits bovenlicht en een later gewijzigde voordeur. In het bovenlicht valt het glas-in-lood op. Blijkbaar was men in Druten in die tijd dol op ossenogen, want ook hier zien we ze in beide zijmuren, net als bij enkele andere monumenten. In de voorgevel zien we ook vier muurankers. Muurankers dienden om de binnenbalken stevig te verankeren aan de muur en zo stevigheid aan het gebouw te geven.

Grijze verf

Aan de onderkant van de voormuur is grijze verf aangebracht. Deze diende om te zorgen dat de stenen niet al te nat werden. Bovendien kon men de opgespatte modder dan gemakkelijker verwijderen.
Het terrein is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl