Zandwinplas Vormerse plas, bij Ravensteinseweg, Wijchen

Zandwinplassen rondom Wijchen Gemeente Wijchen.jpg Zandwinning en wegenaanleg luchtfoto gemeente Wijchen.jpg
Voor de aanleg van de snelwegen A326 en A73 en vooral ter hoogte van nieuwe knooppunten was veel zand nodig. Zo ligt de A326 tussen afrit Bergharen en de A50 helemaal op een dijk. Om grote transporten te voorkomen en kosten te drukken, wilde men het zand zo dicht mogelijk bij de aan te leggen wegen winnen. In de ondergrond van het rivierengebied zit op veel plaatsen geschikt zand.

Voor de zandwinning voor de aanleg van de A326 en de A73 zijn in de omgeving van Wijchen diverse plassen ontstaan: de Vormerse plas, de Wezelse plas en de plassen van de Berendonck en Groene Heuvels. De plassen en de terreinen er omheen werden na de afronding van de zandwinning ingericht met een nieuwe functie. De Wezelse en Vormerse plas kregen een natuurfunctie. De Berendonck en de Groene heuvels werden ingericht als zwem- en recreatieterreinen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl